請教煤氣熱水爐問題

屋企用緊部林內即熱對衡式熱水爐,都成30年了,
諗緊有無必要換,依家天氣熱,如果用慳水花灑,會熄火,好難調教合適溫度
而且煤氣公司話新既熱水爐比起舊既更慳煤氣,可以節省煤氣費開支,
想請問真定假?

同30年舊爐比,新爐CP值一定高啦,爐內水管老化水垢會降低傳熱

高層水壓不足?

via HKEPC Reader for Android

高層水壓不足?

test012345678 發表於 2020-6-21 15:19

我住Y3型公屋,管理處話我既樓層唔會有水壓問題,因為水箱係上面

個條友老點你 越近水箱水壓越低

我都想部爐細火D......得三級火力, 夏天洗澡水太熱
混水掣開凍水太多, 熱水會唔夠水流,又會CUT氣

屋企用緊部林內即熱對衡式熱水爐,都成30年了,
諗緊有無必要換,依家天氣熱,如果用慳水花灑,會熄火,好難調教 ...
nirokzhk 發表於 2020-6-21 15:13

之前都用左大白兔牌廿幾年未壞, 曾經出過好幾個post問過好唔好換,  最後等特價換左TGC最低35度熱水爐, 水溫好穩定, 夏天唔會太熱熄火, 冬天可以淨出熱水, 唔使溝凍水, 慳水花灑完全冇問題, 煤氣費用冇明顯分別, 絕對值得換

我都想部爐細火D......得三級火力, 夏天洗澡水太熱
混水掣開凍水太多, 熱水會唔夠水流,又會CUT氣:cr ...
1個閒人 發表於 2020-6-21 16:48

我都係咁..所以諗緊換唔換爐.
可能換櫻花牌

我住Y3型公屋,管理處話我既樓層唔會有水壓問題,因為水箱係上面
nirokzhk 發表於 2020-6-21 16:10

一般用房屋處果套原裝水喉水管
係接駁方式令水壓不足

我個白免牌都用咗成卄年。D煤氣CF成日話無Parts,叫換咗佢。但係問題係新果D全部都要駁市電。但我個廁所無插蘇。