西門子洗衣機每次到最後5分鐘會停

部機已過保養,2年半機,有冇得救?
thx

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

部機已過保養,2年半機,有冇得救?
thx

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
odiepooky 發表於 2020-6-24 16:11

https://s.taobao.com/search?q=%E ... utton&catId=100

淨用脫水程序,看看是否高速轉動時機械/摩打出問題

回覆 2# Yucie
沒有 Siemens 西門子 iQ300 上置式洗衣機 (7kg, 800轉/分鐘) WP08T257HK

回覆  Yucie
沒有 Siemens 西門子 iQ300 上置式洗衣機 (7kg, 800轉/分鐘) WP08T257HK
odiepooky 發表於 2020-6-24 20:29

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=7#detail

最好拆左出來望2 望對下係唔係一樣, 畢竟大陸拆機型號相同都有可能少少唔同
仲有買板之前, 最好先確定係板壞定其他野壞

淨用脫水程序,看看是否高速轉動時機械/摩打出問題
hon829 發表於 2020-6-24 17:48

1. 如何可以check 到有冇轉, 聽就好似有
2. 清潔泵燈閃, 肯定清潔位冇垃圾
用脫水程序, 吾見有高速轉動, 只有清潔泵燈閃
thx

回覆 5# Yucie
已拆開,肯定摩打同清潔泵摩打會轉

回覆  Yucie
已拆開,肯定摩打同清潔泵摩打會轉
odiepooky 發表於 2020-6-25 10:02

唔知西門子有無ERROR CODE 睇
好似我屋企部金"將", 用快洗到快速洗衫用唔到, 會出ERROR.
最後查返原來部野要求快速入水, 你唔夠水壓到快速入水洗衫就ERROR 洗唔到
最終我屋企部機用唔到快速洗衫, 只能用普通速度洗(不過部機唔係壞, 只能怪我家水壓唔夠)
唔知你部機, 或者水喉D 金屬鏽積下積下, 入去或者出水唔夠快, 出ERROR 停住左
你最好睇下D 喉有無積污穢等

唔知西門子有無ERROR CODE 睇
好似我屋企部金"將", 用快洗到快速洗衫用唔到, 會出ERROR.
最後查返原來部 ...
Yucie 發表於 2020-6-25 11:20

有, 不過,無出現, 食完飯再check
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 7# odiepooky
脫水前部機停咗,清潔泵燈閃

1. 排水泵損壞或有關電路有故障;
2. 去水喉淤塞,未能排清存水;
3. 感應存水的感應頭故障或被污物覆蓋失效