配變壓...

雲到杖ikea 燈, 但唔見佐變壓器...

有無得配?

可否轉usb?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

估係LED灯, 如標示規格無錯, 可以改用USB 5V  供電. 串粒1.33 Ohm 1.5W電阻就得.

1.33Ohm 唔係標準阻值, 可以用3粒3.9 Ohm 0.5W(or above)並聯.

p.s. 小弟讀得書少, 乜嘢叫做"雲到杖" ??? Google 都搵唔到 !

thx ching

雲到枝ikea jansjo led 燈.

1.33Ohm 唔係標準阻值, 可以用3粒3.9 Ohm 0.5W(or above)並聯.
ssp or taobao  有無diy貸??

回覆 1# cwcbi

降壓模組

USB牛加粒4V1A然立二極管

USB牛加粒4V1A然立二極管
kbpaul 發表於 2020-6-27 10:15

串聯咪淨番1V. 有乜用 ?

并聯穩壓, 還是要串電,阻, 增加損耗.  同就咁串電,阻有乜好處  ?

thx ching

雲到枝ikea jansjo led 燈.

ssp ...
cwcbi 發表於 2020-6-27 09:54

啊牌子名, 無意思的.

唔會,輸出會壓在4V以下,壞處係粒二極管會發熱,以前用過在MD手提機上,不過係用4.5V 2A

唔會,輸出會壓在4V以下,壞處係粒二極管會發熱,以前用過在MD手提機上,不過係用4.5V 2A ...
kbpaul 發表於 2020-6-27 19:43

並聯? 如果我用5V 3A牛你估粒zener死先定牛死先?

並聯? 如果我用5V 3A牛你估粒zener死先定牛死先?
kwliu 發表於 2020-6-27 19:52

在5V串聯限流4V,最好在火牛內加,以前都係咁做,長開都無事