部冷氣不會太凍

部分體機十年前,壞左搖控好耐
得on off制
記得以前唔識,關埋騎樓d窗
搞到抽走埋d冷氣
部機比較少停轉時間
而當時早上最低室溫係凍過現在好多
而現在唔知係部機有問題定點無關騎樓d窗
早上室溫都唔太凍

我可以點check部機正唔正常?

拎支溫度針睇下出風溫度 係咪10-12度左右

各位師兄,

客廳有部上手留下嘅樂信牌2匹窗口冷气机已用十幾年,而家唔夠凍。家人話 Consider 分體机。
1) 請問分體机有乜野要注意?
2) 有冇咩牌子建议?客厅有冷气机台的。
3) 見到有幾個分體机滴水 post,請問分體机是否比窗口机多問題?

謝謝

各位師兄,

客廳有部上手留下嘅樂信牌2匹窗口冷气机已用十幾年,而家唔夠凍。家人話 Consider 分體机。
1) ...
banang 發表於 2020-6-28 14:09

裝分體機最緊要睇下駛唔駛搭棚整。

回覆 1# lastphoenix

壞遙控???部機定遙控器????
    買個萬用遙控試下教唔教到温度先

部分體機十年前,壞左搖控好耐
得on off制
記得以前唔識,關埋騎樓d窗
搞到抽走埋d冷氣
部機比較少停轉時間 ...
lastphoenix 發表於 2020-6-28 09:01

TAOBAO BUY 遙控器 hk$1x to 2x

SURE - Smart Home and TV Universal Remote
手機下載呢個apps就可以遙控
試一下開唔開得著先

如果你部Android手機有紅外線
https://play.google.com/store/ap ... vities&hl=zh_TW

回覆  lastphoenix

壞遙控???部機定遙控器????
    買個萬用遙控試下教唔教到温度先 ...
新自護軍 發表於 2020-6-28 21:31

部機

計左兩次時
晚上3點幾x醒左
開埋風扇間房都唔夠凍
制冷時間140秒就停
今早計到停夠5-6分鐘先運轉
有制冷時,人感夠凍,無用溫度計
但佢停太耐,又暖返