水箱波曲

想問有冇坐厠的水箱波曲好以fluidmaster 400a垂直升降,但喺由上側入水 ?

想問有冇坐厠的水箱波曲好以fluidmaster 400a垂直升降,但喺由上側入水 ?
hkebc 發表於 2020-6-28 14:37

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 25&pid=39505073

回覆 2# 別問我是誰

ching,見到藍白色嗰隻fluidmaster. 有d唔明,波曲白色有牙的入水管好似是固定的,如何擰入外面灰色90度的入水喉? 見到個盒好似是叫倒轉由外面入水喉要有個小蓋,擰返入去白色牙駁實 ?   咁問因為原本灰色90度入水喉沒有那個小蓋

回覆  別問我是誰

ching,見到藍白色嗰隻fluidmaster. 有d唔明,波曲白色有牙的入水管好似是固定的,如何擰 ...
hkebc 發表於 2020-6-28 15:33

以下最頂黑色膠圈右邊 有度牙可鬆出嚟分離 參考

若果 果度牙唔夠長 可買配件 大陸有膠配件 香港難搵啲 所以我上次買銅配件

回覆  別問我是誰

ching,見到藍白色嗰隻fluidmaster. 有d唔明,波曲白色有牙的入水管好似是固定的,如何擰 ...
hkebc 發表於 2020-6-28 15:33

我個水箱換完就咁

唔該哂ching,好詳細
這是淘寶? 27cm高唔啱哦, 我個箱入水口同底距離約23cm高

唔該哂ching,好詳細
這是淘寶? 27cm高唔啱哦, 我個箱入水口同底距離約23cm高 ...
hkebc 發表於 2020-6-28 16:09

全高27估計都啱裝

我個水箱入水口都同你差唔多

多謝ching分享,會試fluidmaster嗰款