單相即熱式熱水爐安裝

家裏厨房"升盤"用單相即熱式熱水爐,裝修師傅安裝的是沒有開關的電制面板(電綫直駁面板,即是長開),會不會很耗電? 應否改用有開關的電制面板? 謝謝各位意見。

家裏厨房"升盤"用單相即熱式熱水爐,裝修師傅安裝的是沒有開關的電制面板(電綫直駁面板,即是長開),會不會 ...
troff 發表於 2020-8-25 09:23

估系6kw,單相,即系27A,開關制應該要獨立另外裝,好似冷氣機獨立開關制一樣

家裏厨房"升盤"用單相即熱式熱水爐,裝修師傅安裝的是沒有開關的電制面板(電綫直駁面板,即是長開),會不會 ...
troff 發表於 2020-8-25 09:23

耗電

回覆 3# raylee
啱啱打去斯寶亞創,位阿姐話唔會耗電,但出咗問題分唔出係熱水爐定電綫問題,建議做番有開關制的電制面板。

回覆  raylee
啱啱打去斯寶亞創,位阿姐話唔會耗電,但出咗問題分唔出係熱水爐定電綫問題,建議做番有開關 ...
troff 發表於 2020-8-25 10:06

dangerous if the sensor turn on heater wrongly

回覆  raylee
啱啱打去斯寶亞創,位阿姐話唔會耗電,但出咗問題分唔出係熱水爐定電綫問題,建議做番有開關 ...
troff 發表於 2020-8-25 10:06

如果無暗喉  裝依D曲架囉   

係就係可能要大力D開關,  但安全好多

如果無暗喉  裝依D曲架囉   

係就係可能要大力D開關,  但安全好多
happychanbb 發表於 2020-8-25 12:53

呢隻曲架制好勁

呢隻曲架制好勁
wueddie 發表於 2020-8-25 12:54

以前係大學lab多數都係用呢D
防水好似去到IP66    如果真係升盤對上裝,   有時真係會怕水濺

回覆 6# happychanbb

回覆 6# happychanbb

新裝修,暗喉。如果唔做開關會危險好多? 請問點樣危險法? 謝謝[attachimg]2213797
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊