有乜嘢五金配件可以做到木板上固定M5螺絲母

想喺木箱入面安裝一啲電子野, 木板厚大約一cm, 因為間唔中都要拆下出嚟搞, 唔係太想直接扭入木板度,費事滑曬牙,更加唔想鑽穿佢。裝上去件野大約7*7*3cm 300g 重, 有四個5mm窿畀我固定,唸緊除左搵嘢黐4粒螺絲帽上去之外仲有冇其他方法?

M5內外牙螺絲

M5內外牙螺絲
臘腸狗 發表於 2020-8-29 20:24

有見過, 應該好容易會整穿個箱 ,如果要用的話要加多塊板。 用呢種可以用薄嘅鋁或者木板都得

跟手再固定喺個箱度

其實想搵呢種,不過冇M5咁細
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

帶磁石螺絲
加塊鐵板

爪母,300g 就插喺面,
重要鑽穿、過山

1cm 咁薄,好難唔穿

回覆 6# naomi

玩到咁刁鑽? 費事等TB自己整頂住先,唔work 再算。

其實,有樣嘢,叫 DIN rail,上面收M5用嘅金屬片

另一樣,重料嘅,叫 U 糟 (unistruct),正常 42x42,有half height 21x42,涉M5嘅彈弓母入去,幾重都掛到。

其實,有樣嘢,叫 DIN rail,上面收M5用嘅金屬片

另一樣,重料嘅,叫 U 糟 (unistruct),正常 42x42, ...
Joe_Black 發表於 2020-8-29 22:18

(以前個熱水爐Timer)

呢D嘢好似好專業下, 我D野比較簡單同冇乜位, 固定到就算啦。