如何清洗庶光窗廉?

頭先個人成頭汗,個額頭印左d 汗起個窗廉度,有一pat 黃色的汗漬,之後用手好似整甩左,但唔sure 有無完全整走,請問庶光窗廉是否不可以洗?

是否可以用清水+濕布沬?

硬身定軟?
硬身,全條濕水洗過,乾咗應該會變形

頭先個人成頭汗,個額頭印左d 汗起個窗廉度,有一pat 黃色的汗漬,之後用手好似整甩左,但唔sure 有無完全 ...
ronan 發表於 2020-9-1 21:15

我習慣掉落洗衣機洗 洗完可即掛返上去

硬身定軟?
硬身,全條濕水洗過,乾咗應該會變形
Joe_Black 發表於 2020-9-1 21:54

軟身,但我覺得窗薕好似有層coating ,因為d 汗水起窗薕布時,隻手一整就可以整走d 漬,但唔記得是否可以完全整走

我習慣掉落洗衣機洗 洗完可即掛返上去
別問我是誰 發表於 2020-9-1 22:01

都有諗過拎比人洗,但應該駛唔到d 汗漬

原來"遮光布'真係有層coating ,搵日返去用水抹下先

不同材質的窗簾,清潔方法有區別。比如遮光布,千萬不能機洗,不然會把塗層弄得「斑駁點點」,影響遮光效果,直接拿一塊濕抹布蘸點肥皂水輕輕擦拭就好。

原文網址:https://kknews.cc/home/jqx4zke.html

都有諗過拎比人洗,但應該駛唔到d 汗漬
ronan 發表於 2020-9-1 22:19

我呢塊窗簾布 喺屋企部洗衣機洗過十次八次了

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

花園街賣遮光布簾俾我果個人,叫我用濕布抹

回覆 7# 別問我是誰

原來可以用洗衣機洗

回覆  別問我是誰

原來可以用洗衣機洗
newslalalala 發表於 2020-9-2 21:35

咁平 洗得多有問題咪買過囉 

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊