[操作疑難] 求教:門外安裝 CCTV

附近有鄰居發生啲事...... 總之成日有陌生人上嚟啦

大廈,見有鄰居喺家門外裝 CCTV,都想裝返部,請問應如何安裝呢?
想搵啲體形較小、無咁礙眼、可錄影的款,
(上網睇過下,那些WIFI 款的,要用手機看,不能全程有一個顯示屏監察)
同埋我係走廊中間單位,即左右要180度睇,咁係咪要裝2部呢?

唔知有無啲有顯示屏,可即時看 CCTV 的畫面呢?(因開APP嚟,都幾慢,想有MON即時望一望)
謝謝賜教

我以前用過呢款大陸野

手機可睇可錄可 Zoom 電腦可睇可錄 及 同時可睇多個鏡頭

第一個神神地 所以買多個 試過兩個同時使用

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

真係無線 連電源線都冇個D要定期換電

真係無線 連電源線都冇個D要定期換電
剋星 發表於 2020-9-4 18:15

淘寶有很多貓眼,安裝亦非常放面,其中如下參考

https://world.taobao.com/item-am ... 10013463-cat-tw.3.1
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

防盜眼?

淘寶有很多貓眼,安裝亦非常放面,其中如下參考
miuup 發表於 2020-9-4 18:23

哩個香港好似無咩reference
唔知舊式公屋門前有鋼閘得唔得

哩個香港好似無咩reference
唔知舊式公屋門前有鋼閘得唔得
淼林焱 發表於 2020-9-4 18:53

舊式公屋技術上應該可以安裝,佢代替防盜眼,貓眼安裝在防盜眼處,如你安裝貓眼,睇你附近街坊,會唔會投訴私隱問題,

ip cam太大,基本上除非擺得窗內,咪難逃一死
貓眼限制多(指攝錄角度位置等)
想細一定得analog機。基本針孔級數,1節手指咁大,唔顯眼
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=540216497629
買條監控供電一體線接XVR機,就可以駁電視(HDMI/VGA)或手機睇。仲可以做埋越界,移動偵測錄影等基本功能
唯一問題就係唔係咁清。
如果要清真係要ip cam。買過大陸某美國點名禁用品牌監控ip cam,十分暗的環境都可以都可以十分清晰。好厲害,無補光燈下做到類似手機上面d超級夜景的效果

唔知有冇啲唔射去大陸雲端而係可以錄落屋企NAS嘅呢?