廚櫃上開門臂有冇話應該的安裝方向

兩端的鋼片同臂身買來時係分開三件的,兩邊都可啪入。個個買家的圖都係幼臂在下。

上次裝修用80N,四隻門四隻臂,都係幼臂在上,而鋼片如圖。條形在上,餅形在下。
一隻兩年玩完,一隻五六年玩完,兩隻五六年就嚟玩完。

四年前師傅幫我換隻120N,幼臂在下,到而家仍然好好。所以唔知關120N大力啲事,定係幼臂在上下有別。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

兩端的鋼片同臂身買來時係分開三件的,兩邊都可啪入。個個買家的圖都係幼臂在下。

上次裝修用80N,四隻門 ...
chimp 發表於 2020-9-9 22:25

幼臂在下,開門時要頂住門+上臂的重量,不過應該影響好細。但你80轉120N用料點都好少少。

呢隻講明下翻門臂,上翻門不能用。佢就係幼臂在上。所以越來越懷疑上下有別。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

講明下翻門臂,上翻門不能用。佢就係幼臂在上。所以越來越懷疑上下有別。
...
chimp 發表於 2020-9-10 00:00

下翻的收縮易拉長要用力,上翻的相反。安裝方法影響唔大

下翻的收縮易拉長要用力,上翻的相反。安裝方法影響唔大
t9097 發表於 2020-9-10 01:42

市面上冇乜好用嘅下翻支撐桿

市面上冇乜好用嘅下翻支撐桿
thumbsup 發表於 2020-9-10 08:46

向下少D人用,可能唔用都得

上次裝修用80N,四隻門四隻臂...
chimp 發表於 2020/9/9 22:25

一隻門用一隻臂?一隻門有幾大先?

一隻門用一隻臂?一隻門有幾大先?
avdaemon 發表於 2020-9-11 12:57 PM

估計60x30cm。我都覺得唔好,但加臂要在鋁邊鑽孔我未鑽過金屬。

估計60x30cm。我都覺得唔好,但加臂要在鋁邊鑽孔我未鑽過金屬。
chimp 發表於 2020/9/11 13:31

如果係玻璃門會重啲,啲較你在哪裡買?

我會加埋用油壓較,我度門臂油壓都係壞左,但係用左油壓較,關門都有緩衝唔會拍拍聲