辣雞重生

倉底搵番支10幾年前辣雞, 槍頭已黑 彎曲 積厚硬化 通電出煙 有燒膠味 無法上鍚,

處理後 槍頭黑積依然清唔走, 傳統温柔不能 唯有強硬應對, 小砂輪去死積 >200沙紙 >2000沙紙, 積清已現logo,

再松香 >鍚 > 海綿 (重複幾次), 第二次已輕易上鍚, 能用!

小砂輪

處理後

強硬處理後 成功上鍚
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

這些"雞"咀似燒烤叉, 只枉花心基及時間處理

物理地刮佢會唔會有不良影響?我有兩支都黑晒,狂插鋼絲都無效,又唔敢真係磨佢。

辣雞咀係消耗品
用耐左就要換
內熱式, 外熱式, 淘寶都只係幾蚊人仔一支

物理地刮佢會唔會有不良影響?我有兩支都黑晒,狂插鋼絲都無效,又唔敢真係磨佢。 ...
chimp 發表於 2020-10-12 21:43

雞咀上錫部份有鍍層幫助上錫,暴力磨損鍍層會加速雞咀玩完,市面上也有專用的雞咀清潔器

物理地刮佢會唔會有不良影響?我有兩支都黑晒,狂插鋼絲都無效,又唔敢真係磨佢。 ...

若辣雞係使用嗰種所謂合金咀,用省、磨、銼方式,較大機會損壞嗰層金合coating,假如銹蝕唔係 "好嚴重",可以嘗試吓 "辣雞復活膏",HAKKO、GOOT、淘佬都有,offer版主亦介紹過。

https://www.hkepc.com/forum/view ... E8%86%8F&page=1

未壞前應用銅絲

若辣雞係使用嗰種所謂合金咀,用省、磨、銼方式,較大機會損壞嗰層金合coating,假如銹蝕唔係 "好嚴重", ...
dcc2000 發表於 2020-10-12 22:54

呢d 膏算唔算係果d將生銹轉底7

辣雞咀係消耗品
用耐左就要換
內熱式, 外熱式, 淘寶都只係幾蚊人仔一支
btchanchan 發表於 2020-10-12 21:49

在淘寶賣的[辣雞咀],是不可以運到香港的。

香港人可以在淘寶上買[辣雞],但是就不可以買[辣雞咀]和[供電模塊]。

淘寶的政策越來越[奇怪]!

呢d 膏算唔算係果d將生銹轉底7
laueye 發表於 2020-10-13 20:20

睇成份,估佢係 乸、溶 (分解) 雞咀上嘅銹,同氧化物。
不過應該對合金coating層亦會有影响,所以 "復活" 時,當見到銹、氧化物已除,就要停。