新手ut136b到左, 唔想死點試4大功能?

1. volt DC
用 18650 check 左 3.6v, ok

circuit break buzzer 測左by 重疊
兩支針, ok

但 手無capacitor,
唔敢插mains chk 220v AC,

同埋唔知點度amp

有無教學推介?

thx

via HKEPC Reader for Android

睇說明書咪有講囉,無就download.
唔好一知半解就亂隊一通,尤甚是男人!

量度電壓就並聯落電路
首先將枝紅筆插落個萬用錶個 V 個洞到
            枝黑筆插落個萬用錶個 Com 個洞到
量度電流就串聯落電路
首先將枝紅筆插落個萬用錶個 A 個洞到
            枝黑筆插落個萬用錶個 Com 個洞到

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

1. volt DC
用 18650 check 左 3.6v, ok

circuit break buzzer 測左by 重疊
兩支針, ok

但 手無capacitor ...
ssindy 發表於 2020-10-16 18:54

唔好學我,插左10A, 就隻表報銷

ching, 隻表ok嗎? 可以PM我係邊到買!

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回復 4 #fatman

me jd 123456

隻表肯肯定ok

utube 老男孩用佢維修了太多東西

回復 3 #soyukwa123

但唔想插mains 試  volt-AC, 有冇alternative?

新机佢有bug o米電死我?
thx

回復 soyukwa123

但唔想插mains 試  volt-AC, 有冇alternative?

thx

via HKEPC ...
ssindy 發表於 2020-10-17 13:02

你唔掂到支錶針,亂插都唔會電親你架喎!

回復 soyukwa123

thx

via HKEPC ...
ssindy 發表於 2020-10-17 13:02

既然你怕得要死, 那  AC Volt 基本上係無用. 要試用最低檔, 用手楂紅頭就可以了.
一般 fault finding 唔用電流, 個 function 於你都係無用. 唔識, 更加唔好去試, 結果九成玩到燒 fuse... 人地賣野係唔會包燒 fuse 的.