廚櫃鉸,邊度平?

裝修了不到五年,已經分別爛三隻鉸(不同地方)。
不如一次換晒全部,廿幾卅隻,以免跌爛度門。
邊度平?
又係旺角裝修街嗎?
賣門拉把的舖?
淘寶又如何?
要重用螺孔。淘寶見到個似乎同現有的完全一樣。
螺距,半蓋,角度(175),能卸。以上就係所有參數嗎?

仲有油壓較

仲有油壓較
cvguser 發表於 2020-11-3 12:14 AM

條型銅的阻尼那個嗎?謝謝。

裝修了不到五年,已經分別爛三隻鉸(不同地方)。
不如一次換晒全部,廿幾卅隻,以免跌爛度門。
邊度平?
...
chimp 發表於 2020-11-2 23:22

唔知係咪香港買到的都是咁化學, 我用左十年以上已爛左一半以上, 睇番爛的位是有先天設計缺陷, 我逃保買過另一款類似的, 唔洗鑽過個lone, 就可替代舊果隻比香港平一半。

唔知係咪香港買到的都是咁化學, 我用左十年以上已爛左一半以上, 睇番爛的位是有先天設計缺陷, 我逃保買過 ...
PangDeng 發表於 2020-11-6 09:15 PM

斷軸是不是?

唔知係咪香港買到的都是咁化學, 我用左十年以上已爛左一半以上, 睇番爛的位是有先天設計缺陷, 我逃保買過 ...
PangDeng 發表於 2020-11-6 21:15

一般五金鋪都係賣大6較‧緊係易壞‧
厠所用保證好快生銹‧油压較重易壞!支油压壞咗又會關唔倒門‧

買進口/歐洲較吧!  例如買意大利 SALICE 沙利士門較啦‧唔太貴‧旺角一定有‧用20年不是問題!
如果想要油压‧歐洲較可以加個原庒氣压阻力制落隻較度‧
氣压阻力制好過油压‧唔會有漏氣嘅問題!

咁就奇嘞,我廚櫃果十幾隻較都係香港買,超過二十年仲好正常,仲要鏽都唔鏽下果下勁
淘過一些甩尾較,甩左之後裝到火滚都入唔返,丟晒