電池迷思

想問一下
三元鋰電池容量同內阻既差異有幾大先會有重大性的差異?

例如 :
電池A :  容量3300  , 內阻:35
電池B : 容量 3000  , 內阻 23

咁大家又會選邉一粒?

而鋰電池左容量同內阻去定義佢係一粒好唔好既電池外, 重要睇D咩數值可定義佢健唔健康?
而如果容量同內阻值都好的時候, 咁係咪只要再看一下佢持續可放電最大幾多A, 如果都高的係一粒正電池??

一架跑車嘅馬力大唔大,同佢個油缸大唔大,有無關係?

本身內阻呢樣野你就算用幾精準既機器去測 都好難測出一個好準確既數字
都係一個約數 甚至唔準.
選既意思但你要咩用途? 單粒去使用?  定揀左一款再去串聯並聯?

一架跑車嘅馬力大唔大,同佢個油缸大唔大,有無關係?
Joe_Black 發表於 2020-11-8 17:33

唔係好明, 油缸大唔大就係容量
但係馬力大唔大睇佢本身電池可以出到最大幾多A係咪動力電池來比喻?
一般可能5A 或以下, 半動力就10A, 動力電就20A 以上
咁內阻其實係正式來講應一個點既角色?
我只知好多時容量大一些但內阻就會細D (當然唔係一定)

先謝謝師兄回覆

樓主打算用在什麼場合?
須知電池除了內阻, 容量外, 仲有使用場合也要考慮,
如內燃機汽車的鉛酸電池, 電動車要輕便用鋰電池, 消防系統愛用鹼性水電池

本身內阻呢樣野你就算用幾精準既機器去測 都好難測出一個好準確既數字
都係一個約數 甚至唔準.
選既意思但 ...
剋星 發表於 2020-11-8 20:37

都明白要去到好精準可能未必得, 而我都買左D專計內阻的儀器, 所以大約都可以參考下
因為我想係來組電池組用的, 所以內阻的協調性都要高
唔知師兄又知唔知組電池組的要求? 我知個數好似話每粒電池相距很小, 但平衡板的平衡充勵能可以幫到了嗎?
會串同並都用上, 所以都希望聽師兄你講多D, 謝謝

樓主打算用在什麼場合?
須知電池除了內阻, 容量外, 仲有使用場合也要考慮,
如內燃機汽車的鉛酸電池, 電動 ...
1個閒人 發表於 2020-11-10 12:09

我想用在一些大動力少少的電動工具上, 你可以當小型的電動車吧,

我現在知悉的是
電池容量(可用IC99 充電器來知)
電池內阻 (但唔知算係用咩來比喻)
電池本身可以最大的輸出(一般電為5A, 半動力就10A, 動力電為20A以上)
大品牌的電(三星, LG,SONY,P記)和國產電(力神...等等)最大分別應係出一致性問題(各電的容量和內阻等係好統一) 同埋循環充次數可能大牌1000次, 國產300次咁上下

咁姐係如果電池CHECK 到容量夠大, 內阻夠低而本身都可以出到較大A數的輸出, 咁就係一個幾唔錯的電池吧? 只差在循環數未能CHECK 到, 但如果電壓足4.2V , 內阻低(當4800 容量有23內阻咁參考) 放電又足佢標既數(如10A) 咁就算係假或大陸電池都差得去邊吧? 咁理解可以嗎?

謝謝師兄~

電池內阻低的好處,
我估係輸出電壓損耗低,  推動力足(Vout=Vin-V內阻電壓降)
同時電池發熱減少(熱損耗P=I*I*Rin).

不想劃圖,網上有參考圖, 有電路基楚會明白

至於AMP數, 和電壓有正比例關係,(Vout/R負載=I)
而V負載大約等如電池的Vout(不考慮導線的電壓降), 正常V愈高,便A愈大

電池內阻低的好處,
我估係輸出電壓損耗低,  推動力足(Vout=Vin-V內阻電壓降)
同時電池發熱減少(熱損耗P=I ...
1個閒人 發表於 2020-11-10 13:20

回覆 4# fai3600

所以,跑車油缸大,好比電池容量大
電池內阻少,好比跑車馬力大
電池內阻一大,volt drop 高,輸出電壓跌,電流大不了。

內阻 和 容量係2個考慮因素,冇乜關係,睇樓主用喺邊?多大起動電流?多大平均電流?

回覆  fai3600

所以,跑車油缸大,好比電池容量大
電池內阻少,好比跑車馬力大
電池內阻一大,volt  ...
Joe_Black 發表於 2020-11-10 16:10

師兄形容得貼切

如果用貨櫃車來形容,
電壓=引擎輸出
內阻=車頭重量
負載=貨櫃重量
電池容量=油缸

咁講似乎接近香港環境,可能會更易明白
(不過, 電阻愈大, 電流愈細, 這點同載貨愈重, 用油愈多, 剛剛相反了 )