天花燈糟換 LED 燈帶

依家兩條燈糟分別用 3 + 2 支 Philips 865 光管, 每支 28W, 即總共 140W

如果換成燈帶, google 話每米大約 7W, 6 米即 42W, 慳番成 100W, 係咪咁計? 光亮度跟光管差得遠嗎?

Thx for advice!

我建議用LED 光管,會方便D
將來更換燈帶你要接駁線、駁火牛、LED角度又未必大

光管底架可能要改,先可以用新款LED 光管
有D LED 光管連底座一體化,會更方便

LED 光管 1.1 米 一支 18W

我建議用LED 光管,會方便D
將來更換燈帶你要接駁線、駁火牛、LED角度又未必大

光管底架可能要改,先可以 ...
smt311 發表於 2020-11-9 12:20 PM

Thanks, 不過點解 LED 光管會方便 D? 我見淘寶燈帶 100 米一卷, 用幾多剪幾多, 一壊就換, 光管要落街買, 有時又冇色 (尋晚去家品店, 賣晒白光, 只有黃光)

依家燈糟入面係咁 (上次裝修師傅搞)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

LED 光管 1.1 米 一支 18W
別問我是誰 發表於 2020-11-9 12:51 PM

即係同 Philips 28W/865 一樣長?

https://www.any-lamp.com/philips ... ster-115cm-daylight

光度一樣嗎?

Thanks, 不過點解 LED 光管會方便 D? 我見淘寶燈帶 100 米一卷, 用幾多剪幾多, 一壊就換, 光管要落街買,  ...
gunsix 發表於 2020-11-9 12:54

燈帶一壞 (燒幾粒燈瑖) 要成條換 LED 光管就壞邊套換邊套

燈帶 100 米一卷, 用幾多剪幾多, 一壊就換, 光管要落街買,

燈帶, 光管壞 一樣咪係要落街買 

莫非 燈帶你就識得買多啲備用 光管就唔識買備用 

即係同 Philips 28W/865 一樣長?

光度一樣嗎?
gunsix 發表於 2020-11-9 13:03

長度 光度 接近

回覆 7# 別問我是誰

自設廠房,自家生產LED
咁其實燈帶比光管易收藏好多,又無咁易整爛,耐摔耐壓
士啤光管其實可以放上燈槽(有位的話)

燈帶唔好裝,唔好固定,仲要加隻牛
led 光管,就咁放燈槽就得,仲可能用得番之前光管插頭