[操作疑難] 100V 火牛一問

想買隻日本Sharp既空氣清新機, 見到最大功率都係 100w左右

唔知係咪可以用返宜隻細細隻既火牛 ?

thx
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可以呀~~
買返隻細細地嘅150W牛便可以

回覆 1# ttkkww123

部機條線係唔係double insulation?

回覆  ttkkww123

vtrchan 發表於 2020-11-12 11:53

請問有甚麼关係? 我有另部机1200W, 是double insulation

我用5 部玩靜音模式, 好似更慳電, 更靜, 同double mode 同風量

回覆 5# lawrencelau1

咁你屋企肯定好清新

回覆  ttkkww123

vtrchan 發表於 2020-11-12 11:53

膠機身, 應該有double insulation既

回覆 7# ttkkww123

如果長期用最好唔好,

膠機身, 應該有double insulation既
ttkkww123 發表於 2020-11-12 15:35

唔係講部機,係講條線,條線有無兩層膠?有D日本電器條線得一層膠。
用auto transformer,條線有double insulation會安全D。
用Isolated transformer就無咩所謂。

想買隻日本Sharp既空氣清新機, 見到最大功率都係 100w左右

唔知係咪可以用返宜隻細細隻既火牛 ?

thx
ttkkww123 發表於 2020-11-12 10:49

又係呢隻聲稱 "日本制造",牌子叫做 "日章",標示 2000W 嘅 "電子牛" ?

可以參考吓舊post

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=19&tid=2282818

https://www.travelclassroom.net/2016/01/power-converter.html