想特製一塊透明亞加力膠板..去邊度整好?

1)想特製一塊透明亞加力膠板....有埋尺吋..有個位要屈埋直角...去邊度整好... 
2)如果想將塊亞加力膠板裝上廁所既磚牆度.要黎擋水.... 就咁用海棉雙面膠紙得唔得..定係要鑽洞上螺絲?

thanks.

想特製一塊透明亞加力膠板....有埋尺吋..有個位要屈埋直角...去邊度整好...thanks. ...
ken654 發表於 2020-11-15 00:11

一定係淘寶

一定係淘寶
thumbsup 發表於 2020-11-15 00:20

應該用咩字搜尋?

應該用咩字搜尋?
ken654 發表於 2020-11-15 00:24

DIY 區D 舊POST 有CHING 介紹過, TB 邊度買平(包加工).
你可以用SEARCH 搵返D 舊POST

找到了...謝

仲有問題
製成品大約是10cm * 5cm 既"L"形, 高1.5米, 3mm厚
5cm o個面係貼落廁所門框隔離幅牆度..要黎擋水..平時應該唔會掂佢....但咁大塊..駛唔駛鑽窿上螺絲....定係用海棉雙面膠紙..再用防水膠封邊算..驚鑽窿攪到樓下漏水就煩.....就算鑽窿都係o係接近個頂到鑽一個窿算....

Thanks

回覆 5# ken654

1.5 米...... 唔知你幾要幾厚, 可能隨時幾百蚊先買到, 就算買到,當超長件寄, 又要一百幾十......
如果你自己有3D PRINTER , 自己買卷料打印仲好過......

想想下, 你如果唔一定要亞加力, 用陽光板

可能仲抵, 我之前買來做櫃, 10幾蚊一大塊, 如果要屈90度, 用介刀介2個45度折90度就得, 之後用膠紙貼住就得.

找到了...謝

仲有問題
製成品大約是10cm * 5cm 既"L"形, 高1.5米, 3mm厚
5cm o個面係貼落廁所門框隔離幅牆 ...
ken654 發表於 2020-11-15 00:53

玻璃膠都黐得實

找到了...謝

仲有問題
5cm o個面係貼落廁所門框隔離幅牆 ...
ken654 發表於 2020-11-15 00:53

有冇圖?

L角長短腳,唔使圖啦,呢個又真係無圖都明喎。
係安裝位唔明啫,如果到地唔使鑽都OK,

1)想特製一塊透明亞加力膠板....有埋尺吋..有個位要屈埋直角...去邊度整好... 
2)如果想將塊亞加力膠板裝 ...
ken654 發表於 2020-11-15 00:11

我呢塊類似L 形嘅亞加力膠,10cm 高,黐浴缸同牆身兩邊先用白色釘膠固定,其實已經好實淨,用力都唔郁。最後塗滿白色玻璃膠確定所有窿罅都填滿。