[操作疑難] 請教電磁爐維修

有部Philips HD4911電磁爐壞了觸控, 有師兄指教直接去淘佬觸控連主板一套買回來, 但因此家店只有HD4911主板, 但沒有觸控板出售, 店主介紹我買一套大陸版的觸控連主板, 回來後發現在發熱線中間有一個插頭引落去主板上, 但大陸版側沒有此socket, 問左店主佢話係防干燒功能, 所有大陸版都沒有此功能的, 但出口版才有, 請問如果唔駁呢個插頭會否較危險呢? 還是不用也可以呢? 請指教一下, 謝謝!

110蚊人仔
美的電磁爐唔會乾燒試過了
新買的時候 唔識控制 火力太強
乾燒  一兩分鐘 就會Cut電

事隔近一年
https://www.hkepc.com/forum/view ... 3827&highlight=

唔等使又唔懂維修, 不如放棄了吧

事隔近一年

唔等使又唔懂維修, 不如放棄了吧
hon829 發表於 2020-11-18 00:03

係喎! 唔覺唔覺就已經一年了! 因為只有一粒掣失靈, 而其他所有功能正常, 感覺沒有安全風險, 所以沒有理會佢一排照正常使用, 沒有其他問題, 即係好似電視機咁, 只有一粒掣失靈而其他所有功能都正常, 咪照用囉! 之後見雙十一咪淘一套返黎更換囉! 但原來大陸版同出口國際版有咁大分别的, 睇黎都要考慮買過另一部電磁爐好了! 謝謝各位指教!

係喎! 唔覺唔覺就已經一年了!  因為只有一粒掣失靈, 而其他所有功能正常, 感覺沒有安全風險, 所以 ...
sonycliepda 發表於 2020-11-18 07:36

我個電磁爐壞一粒制, 第一次費事特登買零件, 將另一粒好少用的功能制換落去, 隔一段時間幾粒制都有間題, 索性全部制換晒, 逃保2蚊人仔買50粒微波爐專用制仲包埋郵, 唔買對唔住自己

我個電磁爐壞一粒制, 第一次費事特登買零件, 將另一粒好少用的功能制換落去, 隔一段時間幾粒制都有間題,  ...
PangDeng 發表於 2020-11-22 16:42

唔同品牌或型號係無得比較的! 你的是實體微動制, 樓主是觸摸感應的

其實有無人知道邊度有得賣HD4911嗰塊顯示板呢? 因為上淘佬見絶大部份都係比奔騰用的! 話可以照用係HD4911度喎! 因為只係一粒掣失靈其他功能正常, 就掉左佢好似好浪費咁, 所以想揾返塊顯示板返黎換左佢囉!

倒不如拆機驗查及上吓圖, 相信一般輕觸式只其中一鍵有問題都可能只是小問題! 好過在DIY區喋喋不休一步也沒做吧

啱啱早2日整返部hd4937觸控
壞2粒制,其他正常
只係落耐咗有虛焊
將嗰兩粒制對應嘅parts加返焊就得
你可以試下