[操作疑難] 有冇師兄知道 abloy 鋼鎖邊度入手的價錢是最平?

請指教

比較老的鎖舖有舊貨會平少少。

深水埗比廣東道平D.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有分唔知幾多代架喎…越新果代型號越貴…貪平分分中買到舊果代型號…

我近排反而係揾舊款買;新款隨時都買到啦.
不過abloy直到而家都重係芬蘭做.  

我近排反而係揾舊款買;新款隨時都買到啦.
不過abloy直到而家都重係芬蘭做.   ...
funfunhk 發表於 2020-11-18 16:49

請教 ching, 舊款有D咩好處?近期都想買鎖頭,預算 5 - 6xx 左右,不知有那款/ 牌子的 c/p 值比較好或比較多人用的呢? 謝謝。

p.s.用途係鎖鐵閘。

請教 ching, 舊款有D咩好處?近期都想買鎖頭,預算 5 - 6xx 左右,不知有那款/ 牌子的 c/p 值比較好 ...
1qwer 發表於 2020-11-18 17:16

舊款好處其實冇乜,只係原產地制造及足料些。
所以而家買掛鎖直接買abloy應該唔會錯。

舊款好處其實冇乜,只係原產地制造及足料些。
所以而家買掛鎖直接買abloy應該唔會錯。 ...
funfunhk 發表於 2020-11-18 17:37

原來係咁。謝謝解答。

去youtube睇Lock Picking Lawyer, 先知乜嘢鎖堅,乜嘢鎖流.

去youtube睇Lock Picking Lawyer, 先知乜嘢鎖堅,乜嘢鎖流.
jwong852 發表於 2020-11-18 18:02

我估佢開唔到果D鎖 = 我買唔起果D鎖。哈哈哈哈

Thanks for sharing.