小米, 洗手液機 (生锈)

之前有CHING解體過, 叫大家打膠係IR位
我買左都照做, 用左半年, 仲只係用第二支洗手液, 當然唔服氣啦, 又跟玩開蓋
發現摩打已锈, 雖然用酒精洗完一輪, 暫時用到
不過都唔樂觀啦

有無CHING除打膠在IR位, 有更好辦法

我無反轉同跌過架 ><
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁生銹法, 會否是喉管滲漏 如果洗手液由出口位倒貫滲入, 照計裝IR的PCB板會被侵蝕得更加嚴重
可度度隻摩打直徑, 淘隻可能都只是幾元

試吓幫個摩打穿雨褸,即好似某些洗衣機、雪櫃底部部份电子/电器零件用膠袋包好咁樣,不過個摩打有电刷產生火花同可能會發低熱,不宜全密封,在包封用膠袋底刺穿一兩個约0.5~1mm直徑孔可能會好些。

買咗後,生銹前,油防锈油,或 EI 鐵牛絕緣油。火牛都無散熱問題

試吓幫個摩打穿雨褸,即好似某些洗衣機、雪櫃底部部份电子/电器零件用膠袋包好咁樣,不過個摩打有电刷產生 ...
diputs 發表於 2020-11-18 20:00

摩打不會長時間run,全笠相信無問題。

用緊呢隻頂蓋夾口位似乎開始出問題,可能係長期濕水,近前端位置出現黃色物質,洗/省/磨都整唔甩。
嗰時用小米券特價$89及$69買咗兩隻(仲包埋運費),已用咗近8個月,12樽洗手液,跟機4粒 "双鹿" 電芯仍然有電,就算真係壽終正寢都算抵用喇!第二隻仍未開封。

真係又愛又恨, 好用但係唔耐用嗰下先至慘

真係又愛又恨, 好用但係唔耐用嗰下先至慘
Offer 發表於 2020-11-18 23:56

所以が仔國經濟咁差,1把MIJ KDK 坐地扇用咗20年,當年$850買,真耐用

浴室低電壓電器用具 無辦法避免生鏽
我開個好多個鬚刨 都係有輕微生銹
無謂傷腦筋 用完即棄

用緊呢隻頂蓋夾口位似乎開始出問題,可能係長期濕水,近前端位置出現黃色物質,洗/省/磨都整唔甩。
嗰時用 ...
dcc2000 發表於 2020-11-18 23:50

我喺香港買唔跟AA電池㗎喎, 點解你會有跟嘅?