填補空心階磚?

事原有個架想裝上牆
但有幾個孔原來係正階磚空心位

淘寶搵到有啲灌膠可以填補
但要十幾日先乾透

有九啲快啲嘅方案?
鋼膠得唔得??

直接用空心磚專用膠塞比如飛魚就得

直接用空心磚專用膠塞比如飛魚就得
pooh24680 發表於 2020-11-20 14:49

空心嘅後面有石屎, 大半粒膠粒都入到去, 夠力食得住膠粒唔會拉到出黎。

但階磚同石屎中間空咗, 一受力塊階磚會壓爆, 所以要填滿返個孔附近嘅空心位。

諗諗下瓷磚膠加大針筒應該可以。

回覆 3# foggie

Sorry , 攪錯左空心磚 同 空鼓  

空鼓 我見過用 煲膠貫,好快就硬化
作用唔係支撐,只要係防爆裂
鋼膠就唔建議,要先清砂塵,瓷磚後基本上冇可能
支撐都係用返長膠塞有得一吋+ 入石屎就好穩陣,前提係螺絲要合規格 i.e. 兩分 綠膠係用 #10 螺絲,螺絲要夠長穿膠寒尾

飛機塞 只係後面約2/3係膨脹支撐點,其實都預左 類似情況

回覆  foggie

Sorry , 攪錯左空心磚 同 空鼓   

空鼓 我見過用 煲膠貫,好快就硬化
作用唔係支 ...
pooh24680 發表於 2020-11-20 16:14

煲膠貫 係乜黎??
Google 搵唔到

煲膠貫 係乜黎??
Google 搵唔到
foggie 發表於 2020-11-20 16:35

打漏左
煲溶啲膠貫入牆身
熱溶膠嗰類
一大兜咁煲,瓷磚鑽幾個窿 再用唧槍打入去

回覆 1# foggie

有d叫不收缩水泥、五星泥、灌浆泥、速乾水泥、止水泥等都係好快乾,應約3日能乾透,自己上網搜搜。

可參考  https://youtu.be/XbDPhQX9sVo

個架可以遮到幾大個嚨?磁磚個嚨可以鑽大到能夠放一截通仔直接去到石屎面...........

打漏左  
煲溶啲膠貫入牆身
熱溶膠嗰類
一大兜咁煲,瓷磚鑽幾個窿 再用唧槍打入去 ...
pooh24680 發表於 2020/11/20 17:28

不如用ab膠,5分鐘即乾又得,24小時慢慢乾又得,人地建築用補石屎裂縫都係用ab膠