請問大牌子焊台,焊頭接 ac 地?定係 DC 0V?

請問大牌子恒溫焊台,例如 Hakko/Weller/JBC,焊頭接 220Vac 地?定係接佢內部 DC 個 0V?

如果係日本貨,2腳 ac 插頭,仲有冇獨立地線?

AC有火牛隔左,下半截基本上係特低壓唔洗獨立接地
DC 基本上一short 都基本上即時跳制或者件野都唔會work

DC 基本上一short 都基本上即時跳制或者件野都唔會work ...
O人 發表於 2020-11-21 19:47

烙鐵頭接“地”係為了防 esd 靜電,唔係防漏電。

無數次焊 surface mount LED ,加熱焊點會微亮。

DC 基本上一short 都基本上即時跳制或者件野都唔會work ...
O人 發表於 2020-11-21 19:47

唔接地, 仲算唔算ESD safe?

無數次焊 surface mount LED ,加熱焊點會微亮。 ...
Joe_Black 發表於 2020-11-21 21:05

雖然係用isolated火牛, 但一樣會有電壓飛過去。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問大牌子恒溫焊台,例如 Hakko/Weller/JBC,焊頭接 220Vac 地?定係接佢內部 DC 個 0V?

如果係日本貨,2腳 ac 插頭,仲有冇獨立地線?
Joe_Black 發表於 2020-11-21 19:34

不論係100V/110V/120V/220V/230V/240V型號,焊咀都會接AC地線。
日本100V電源插座亦有3孔或接地銅片。

日本100V型號,跟機電源線插頭會用類似呢兩款。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

不論係100V/110V/120V/220V/230V/240V型號,焊咀都會接AC地線。
日本100V電源插座亦有3孔或接地銅片。

...
dcc2000 發表於 2020-11-21 21:17

都唔一定, 有D好cheap好cheap嘅辣雞而佢又無claim係ESD safe, 咁就無接地......

如果係日本貨, ...
Joe_Black 發表於 2020-11-21 19:34

要接 AC 地,即係大地或水線,焊台的說明書大都會強調必需接水線。

正規焊台除了一般的三脚帶水線插頭外,好多都會有另一個水線或防靜電插頭。

無數次焊 surface mount LED ,加熱焊點會微亮。 ...
Joe_Black 發表於 2020-11-21 21:05

即使接了地線(水線),最好都要測量一下實際的烙鐵頭對地電壓和對地電阻是否正常。