更換水箱波曲

今日買了個4分fluidmaster波曲,拆去舊波曲發現水箱安裝位置細過4分放不下新買波曲、少2mm,有甚麼方法可以擴大安裝位,還是有細過4分嘅波曲。謝謝。

今日買了個4分fluidmaster波曲,拆去舊波曲發現水箱安裝位置細過4分放不下新買波曲、少2mm,有甚麼方法可以 ...
pslleung 發表於 2020-11-21 22:33

囉番去換啦
冇得換就買過個

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果舊既都係fluidmaster波曲,只買塊止水膠就夠,唔使成套換。
fluidmaster 一般都夠,如果舊既係其他牌子,折落嚟比舖頭望望 ,再去換/買過個,

今日買了個4分fluidmaster波曲,拆去舊波曲發現水箱安裝位置細過4分放不下新買波曲、少2mm,有甚麼方法可以 ...
pslleung 發表於 2020-11-21 22:33

“少2mm” 即係成 1分,換支 3/8“ 就啱?

我呢D生手, 鐘意拆套舊件, 去家庭式五金鋪配,
貴DD, 但唔使返手嘛

止水膠有得獨立買嗎? 因為我都係用呢隻,佢塊止水膠唔係普通款式

止水膠有得獨立買嗎? 因為我都係用呢隻,佢塊止水膠唔係普通款式
kmleon 發表於 2020-11-23 12:21

有, 比普通(上次買咗三蚊)款貴, 好似廿幾三十蚊到.

最後買過一個3分換,雖然有買到flush valve,不過滲漏唔太嚴重加上懶冇換到。

謝謝大家意見。

回覆 7# kwliu

師兄, 請問邊度可以買到?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回覆  kwliu

師兄, 請問邊度可以買到?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
achanchan 發表於 2020-11-24 07:33

去五金/潔具/家庭用品店搵下.