請教更換光管火牛

我屋企哩盞燈好耐歷史, 最近發覺著一陣, 個金屬燈座殼會好熱熨手, 懷疑鎮流器有問題想更換, 光管係用老式 T8, 10W, 請問可唔可以換電子牛 ?

1. 電子牛係咪唔需要分 T幾 ?! 用咩光管接頭佢就自動變成 T幾火牛 ... ?
2. 細火數牛通常寫住俾 UV 燈, 滅蟲燈 ... 用, 可否用o係普通光管 ?
2. 大細size既牛有無分別 ? 有 d 同功率既牛 size 比較細 ...
3. 現在隻牛上高寫有 0.23A 電流, 但我 TB 上高搵都無咁大電流, 有 d 牛直頭無標電流值, 電流值對隻牛同光管會有咩影響 ?

隻牛比傳統 T8/9, 3xW 果d長光管既牛細隻

士撻似乎不方便更換, 用左幾十年無換過

哩隻可否替代 ? 但佢 current 細 d ...

細隻牛
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要配翻火數,上面兩隻牛二揀一我會用第一個。

搭單問,如果找不到同光管 watt 數一樣的電子牛,應該買 watt 數大少少的牛?
還是細少少的牛?

電子牛推光管,舊咗,有斑馬光暗紋沿光管移動。是否牛壞或不匹許?

壞牛就啱,可以直接換led光管

壞牛就啱,可以直接換led光管
C-Leung 發表於 2020-11-22 21:31

直接換led光管 x 2,平,靚,正,ssp $1x 蚊支,冷,暖,黃光都有!

T8 led光管有無咁短 ?! 0.3m ...

T8 led光管有無咁短 ?! 0.3m ...
威化餅 發表於 2020-11-22 21:52

成支燈換咗 LED 佢 最實際

我屋企哩盞燈好耐歷史, 最近發覺著一陣, 個金屬燈座殼會好熱熨手, 懷疑鎮流器有問題想更換, 光管係用老式 T ...
威化餅 發表於 2020-11-22 20:40

如果是電感(鐵芯)鎮流器, 用他錶度度看看有沒有斷線/short即知好壊, 不用懷疑或估估吓, 但一般會壞的基率近...零
反而士達壞的較多

如果是電感(鐵芯)鎮流器, 用他錶度度看看有沒有斷線/short即知好壊, 不用懷疑或估估吓, 但一般會壞的基 ...
hon829 發表於 2020-11-22 22:38

而家係操作係正常, 開關燈正常, 只係發熱有d唔正常 ...

成支燈換咗 LED 佢 最實際
別問我是誰 發表於 2020-11-22 22:25

一時三刻未揾唔到合適既代替品, 其實哩d光管都唔係好 efficient, 10W 先出到 4xx lumen

而家係操作係正常, 開關燈正常, 只係發熱有d唔正常 ...
威化餅 發表於 2020-11-22 22:41

鐵芯鎮流器會發點熱係正常的 問題只係去到邊個程度, 同往昔比定同同款的比
當然有擔心換吧, 轉LED是趨勢!