[操作疑難] 請教一下 電池 如何 "放電" ????

各位 ching

有幾樣 產品
1 ) 2aa /3aa  電芯  ( 好似冇放電功能 )
2) 汽車流動應急電 , 話 三個月做一次放電
3) 手機外置充電器... 一個月用 2-3次
4)  數碼相機 電池

請教一下 電池如何 "放電" 方法

thx

充電池?用到冇電, 筆芯電可以放落電筒長開

不過正常冇乜需要放電

各位 ching

2aa /3aa  電芯  ( 好似冇放電功能 )
汽車流動應急電 , 話 三個月做一次放電
手機外置充電器. ...
ef-9 發表於 2021-1-2 12:43

你每一句說話我都好似明白, 但連埋一齊唔係太知知你想講乜。

你每一句說話我都好似明白, 但連埋一齊唔係太知知你想講乜。
t9097 發表於 2021-1-2 12:56

sorry....

即係 有幾樣 產品 ( 已修改)

想知下 點放電

thx

NiMH 不需要放電。佢會自放。
汽車流動應急電,請參閱說明書,或問廠家。我連你呢件係鉛酸電定鋰電都未知!
手機外置充電器,估係移動電源。手機冇電用佢嚟充,咁就係同佢放電。
數碼相機 電池放電,就係著咗部相機放喺度。

謝謝  ching 意見

耗電=放電;
簡單電池正負極接隻電阻即可, 但要留意選用的阻值及功率!

基本主要是Ni-cd鎳鎘充電至要放光至充電, 其他的無情情放電只會耗損其recharge cycle

接電阻放電,過放回充唔返起
所以我只建議用原本個設計,跟電池嘅控制板/電子產品本身嚟放電。

打算長時間儲存唔用,先放電。平時無必要放。

最簡單:同電話差電
或駁個鎢絲燈泡仔,發光發熱

via HKEPC Reader for Android