[操作疑難] 有乜野機器可以幫你產生水流?

本來打算買慢煮棒
但最後覺得慢煮棒功能太單一
只可以放係清水用, 唔可以煮調左味既液體 (當然, 夾硬係可以用, 但清洗會好麻煩)
又唔可以放係油入面, 控制100度以上的溫度

所以決定自己diy一個溫控煮食system
基本就係用溫控開關加普通電熱爐
溫度控制解決了
但溫度均衡搵唔到工具去解決

有乜機器可以放入液體, 幫你產生流動?

氣泵

我覺得電磁爐有接近嘅功能
set火力set時間
but只係能夠令煮食時間長啲慢啲
用300W煮冷水 十五分鐘仍然係去到100度
不如試下去淘寶嗰度搵一個溫度切斷 relay開關掣
--------------------------------------------------
爐具恆溫控制器 溫度針attach喺爐邊煲身
記得電磁爐操作之前set好30min自己都會停 比較安全
(每一個電磁爐都有的時間掣
)
用電磁爐 + 溫度控制器 cut去電力 好似行得通

https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=12#detail

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

本來打算買慢煮棒
但最後覺得慢煮棒功能太單一
只可以放係清水用, 唔可以煮調左味既液體 (當然, 夾硬係可以 ...
3ldk 發表於 2021-1-2 23:03

煮食system快啲出成品

液體在煲內被加熱, 有溫差自然循環流動
想加速或定方向性, 用工具攪攪佢

氣泵
Offer 發表於 2021-1-2 23:13

我估樓主是想要可以緩慢攪動的果種裝置
可能是要來煮一大鍋流質食物, 可以加熱時, 又唔會沉底或黐底

想加速或定方向性, 用 ...
hon829 發表於 2021-1-2 23:34

因為係DIY版… 所以我唯有推薦佢用呢個。

想加速或定方向性, 用 ...
hon829 發表於 2021-1-2 23:34

如果你有煮開野, 就會發現唔係咁簡單
實際上鍋入面液體絕大部份情況, 溫度都係非常不均的

如果你有煮開野, 就會發現唔係咁簡單
實際上鍋入面液體絕大部份情況, 溫度都係非常不均的 ...
3ldk 發表於 2021-1-3 00:13

應該講純液體會幾均勻吓! 但有固體阻礙就差少少, 所以要睇火, 間中要攪拌吓囉

參考吓版主介紹的"自動升降火鍋", 加點旋轉,搖晃,什或反轉隻煲...
https://www.hkepc.com/forum/view ... 7752&highlight=