[操作疑難] 供電問題, 超出負荷會點跳既?

有朋友用緊即熱式電水爐, 比廚房用好方便, 屋企人又想用.
初時見佢要6KW, 諗住應該係三相電, 我果度無三相唔駛諗, 比我 BAN 左.
點知問完朋友, 佢屋企都無三相, 佢話只要直接拖條粗線出黎, 預 30A 就得.

想問問, 我屋企全屋只係 60A, 如果加左個 30A 既熱水爐.
萬一冬天開左幾部暖氣, 加埋其他野, 再開個熱水爐, 超過 60A 的話, 係咪會跳制, 會點跳法呢?

係最後開加到超標果個組線自己跳, 定係跳大制, 成屋跳哂?

開左幾部暖氣 ...
Super169 發表於 2021-1-3 01:05

幾多部? 暖風機定冷暖氣機? 火數/匹數?

你個case最後應該跳大制(成屋跳哂)

幾多部? 暖風機定冷暖氣機? 火數/匹數?

你個case最後應該跳大制(成屋跳哂) ...
kwliu 發表於 2021-1-3 10:37

4 部冷暖變頻分體機, 一部 2匹, 3 部 1匹, 另有兩部天花式沿室寶, 正常好少全開.
全部都話一級能源, 唔知會用幾多火.  
仲有部電磁爐雖然 13A, 但都 2.8KW.  其他都係家常大路野, 雪櫃洗衣機, 水波爐, 氣炸煱.....
我都怕會跳, 買定 UPS 比部電腦.

一野全屋跳都幾大煩, 正常又好少會咁樣全開, 一係叫佢考慮細火數既, 3KW.  
唔知有無可能屋企夠淨就比佢去盡, 唔夠就限住. (會唔會太理想了?)

4 部冷暖變頻分體機, 一部 2匹, 3 部 1匹, 另有兩部天花式沿室寶, 正常好少全開.
全部都話一級能源, 唔知會用幾多火.  

Super169 發表於 2021-1-3 11:43 AM

計數一定計全開

樓主,你上面無提沖涼熱水爐,你用緊煤氣?如係你個熱水爐D熱水正常可去埋全屋架。如你用電熱水爐,而且係中央式型號亦會係會係全屋有熱水,你試下水喉開去熱水果邊就知

有朋友用緊即熱式電水爐, 比廚房用好方便, 屋企人又想用.
初時見佢要6KW, 諗住應該係三相電, 我果度無三相 ...
Super169 發表於 2021-1-3 01:05

影大掣幅圖嚟睇下先啦
通常係嗰組跳先,除非本身己經用到30A 以上,一開熱水過60 A 就全屋跳。如果全屋得60A, 最好唔好攪,我屋企60A, 浴室儲水式熱水爐15A, 廚房電磁爐煮嘢加熱水壺煲水都會跳制, 通常都要煮完嘢開飯時 至可以開熱水爐。 你冬天開多部暖氣都隨時用多你十幾A。

唔知有無可能屋企夠淨就比佢去盡, 唔夠就限住
Super169 發表於 2021-1-3 11:43

去即熱熱水爐個MCB唔用32A,用16A。

要咁限除非每路度電流。寫程式電流超過限額就跳指定MCB之後嘅索制 (relay)

浴室 熱水爐15A
廚房 熱水爐 反而想用 30A ?

一係唔好搞,搞不如把 浴室改成30A ,再比 浴室+廚房 共用。

樓主,你上面無提沖涼熱水爐,你用緊煤氣?如係你個熱水爐D熱水正常可去埋全屋架。如你用電熱水爐,而且係 ...
manandpen 發表於 2021-1-3 13:19

沖涼用煤氣, 廚房想完全無火, 所以唔想裝煤氣爐.   
本來就係由廁所裝喉去廚房, 但如食完飯未沖涼, 洗碗要開一輪水, 至有熱水出.
間屋係長形, 要成條喉沖哂熱水廚房至熱.

影大掣幅圖嚟睇下先啦
通常係嗰組跳先,除非本身己經用到30A 以上,一開熱水過60 A 就全屋跳。如果全屋得6 ...
t9097 發表於 2021-1-3 13:49

裝修中, 電錶要改位, 成個拆左.