有冇人試過換電批電池?

小弟最近換左電批既電池
開頭換左係無問題的, 都正用到
但兩日後無故用唔到了.....

當我每按一下開動時佢只會個電批燈閃一下, 跟住唔動了,
但我CHECK 左D連接無斷開, 用他錶度都係有11.9V 的
中間的接口去度每一支電池都係正常3-4V 的數字
但係就係推唔個電批.....咁會係咩問題??

電批試過用其他電好似動到一下. 因為D線要申到好入先通到電所以唔可以長期通電試, 但碼試到個批應未壞

咁....唔知各位有冇咩意見比到我?

謝謝

淘寶雜牌電批 點都用到半年
相信你用嚟裝修 或者 死樓爛樓 谷死咗裏面啲電

咁咪去淘寶買返粒幾十蚊 代用電啦 唔使諗咁多
跟住將舊電池展開 留返嚟玩
應該仲有兩粒可以做士啤
---------------
12 V 電池我買呢間幾平幾有力
https://detail.tmall.com/item.ht ... i&_u=3egu5i4530

聽說有啲大牌子拆電芯後會lock保護板的
另電池有電壓唔等於一定有電荷

試過
本身想換電only
但見連埋電路板只係差十蚊
就一套過買
用三星定sony 2000 都係60-70

牌子型號乜都冇,換咗乜嘢又冇講,點答你呀?

小弟最近換左電批既電池
開頭換左係無問題的, 都正用到
但兩日後無故用唔到了.....

當我每按一下開動時佢 ...
fai3600 發表於 2021-1-3 18:16

用錯電 ? LI-LFP

一chur current 即保護?

但我CHECK 左D連接無斷開, 用他錶度都係有11.9V 的
中間的接口去度每一支電池都係正常3-4V 的數字
fai3600 發表於 2021-1-3 18:16

充滿係11.9V已經有問題   

要換就一次過換晒3粒

如果你唔係換晒3粒..有舊電係度..度到有3-4V 都係有問題 會有假壓'
你又唔講清楚D  .一粒18650都係3-4V
3.1同4.2 已經差好遠

名牌電批??
例如牧田之類就會有BMS 換電後可以用但不能充

如果係18650鋰電
串並聯用最好同批次、型號和電壓。
叉滿4.2V/粒 (有個別4.35V的)
放盡果下3V~3.5V

如果你叉滿、放盡有1/2組電壓低(ie: 3.8V vs 3.5V/ 3.5V vs 3.0V都算),那應該是電池的容量/內阻配合不良造成單組電池Under voltage protection保護板(BMS)切斷輸出。

仲有如果你電批用電大or 電池單串or不是動力型電池(放電5C以上),問題都會惡化。

充滿係11.9V已經有問題   

要換就一次過換晒3粒

如果你唔係換晒3粒..有舊電係度..度到有3-4V 都係有 ...
剋星 發表於 2021-1-4 19:23

Makita BL1013 用原廠charger DC10WA 充電,充滿就是 12.0V,不是 12.6V.