焗爐跳水氣掣…

焗爐無用一排,再用一開就跳水氣掣…
爬文睇有機會係發熱線問題!
我個爐共有4條發熱線,萬用錶檔係2000 ohm,請問正常讀數是多小?
黑,藍線都無癡殼…
請師兄們指教下

你個爐幾多 V and W?

假設 220V, 2000W max, 如果開最大火力時係 4 條發熱線並聯接 220V, 即係每條 500W, 每條阻值(R)是:
P=VV/R
500=220x220/R
R=96.8Ω

以上只係例子, 實際計法要視乎你個爐真正接駁方法。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

而家就咁度L同N係相通…
水線同機殼又係相通…
正常?

via HKEPC Reader for Android

而家就咁度L同N係相通…
水線同機殼又係相通…
正常?

via HKEPC Reader for Android ...
tommy913 發表於 2021/1/4 15:32

正常當開關掣係開著位置, L-N 阻值應該有幾十 Ω, 關機就無限大。

E-殼=0Ω 應該係正常。

不論開關掣係開或關, E-L 和 E-N 都應該無限大。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

E/殼有2.8 ohm
L/N 關機就5.5 ohm

好明顯樓主無基本電學知識,AC220 會有危險。E 殼通是正常。是跳 RCD 還是MCCB?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回復 6 #thomascheung

RCD thx

回覆 5# tommy913

L-N 得5.5ohm 就即係有野boom 左
搵唔到個fault 就扔得

回覆  tommy913

L-N 得5.5ohm 就即係有野boom 左
搵唔到個fault 就扔得 ...
O人 發表於 2021-1-4 17:08

未必。
因為如果有變壓線圈都會有低電阻

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

跳水氣掣=漏電。> 30mA 就跳

有 Megger 錶就應該度 L 對 E 及 N 對 E
Megger 錶度電阻,係用 250V 或 500V 度,唔係萬用錶嘅電阻檔。高壓時發熱線加熱了,對殼電阻就唔同 萬用錶 嘅 3-9V 低壓。
你諗下:真空管擴音機,燈絲用高壓加熱,有+極吸引,電子就從燈絲飛去另一電極。燈絲唔會用低壓加熱。

發熱線 熱了之後,電阻唔同凍個陣。冷卻後度發熱線電阻沒意思。