[測試] 分享洗手盤升級到觸控開關水龍頭花灑(神器奶野事件)多圖注意!?

首先講講

原本洗手盤用開只係普通款

冇花灑冇感應更加冇觸控

後來裝咗小米"咱家感应节水器"

咁就多咗感應開關

不過用咗大約一年

某日個水龍頭就甩咗

唔知係老化(用咗最少幾年)

定因為重量增大問題(後來加咗感應開關)

慣性上逃佬揾下有乜代替品

揾到哩款,最神奇係有埋觸控開關+花灑

Keyword

dictac新款管触控开关水龙头水槽冷热混水龙头感应关水304不锈钢

價錢又 ok

問題又嚟?點先拆到原本個水龍頭呢?

我記得以前係 EPC 講過有款神器

Keyword

拆水龙头的工具多功能水槽扳手神器万能套筒拆卸家用卫浴安装板手

第一次逃咗16合一款

以為乜規格都齊晒

實啱用,點之奶野。。。。。

原來16合一款係唔包34mm/40mm

我個舊水龍頭咁啱就係34mm

又逃咗八合一款

靠佢終於拆到

換新基本上冇難度

兩個重點

1.先要確定洗手盤水龍頭既開孔大細,我既係35mm,啱啱好裝得落

2.哩款高度比想像高,頂住鏡櫃既門幾cm,解決辦法係將鏡櫃上移

另外講講觸控開關

完全冇問題,運作好順暢

仲有就係記住安裝"重力球"

就係靠哩個嚟爲水龍頭花灑拉出後復位

最後係電池盒(要用4粒 AA電池,官方資料話用到一年)

包裝附送鑽牆用既膠塞同螺絲嚟固定

我偷懶,轉用3M無痕魔術貼就算

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

謝謝分享..

勁呀!

建議樓主執執個去水,特別係注意有效隔氣,除非外牆去水已裝上隔氣。

建議樓主執執個去水,特別係注意有效隔氣,除非外牆去水已裝上隔氣。
pslleung 發表於 2021-1-5 16:47

佢個隔氣應該有效又長又彎

TakTak 發表於 2021-1-5 17:46

重儲水量大‧有排都唔會乾

TakTak 發表於 2021-1-5 17:46

但係佢個隔氣無收集垃圾功能,
及擰開清垃圾功能。

但係佢個隔氣無收集垃圾功能,
及擰開清垃圾功能。
YES_MAN 發表於 2021-1-5 18:11

收集垃圾??? 擰開清垃圾功能???
去水無問題我都唔會擰開清垃圾

收集垃圾??? 擰開清垃圾功能???
去水無問題我都唔會擰開清垃圾  ...
TakTak 發表於 2021-1-5 20:11

正解

用咗幾年都未塞過

臭味都唔覺有

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

感覺基本都是鬆幾個絲帽, 收翻幾個絲帽吧