熱水爐 牛角掣 旋扭

請問淘寶有得賣嗎?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有..123456

有..123456
1個閒人 發表於 2021-1-6 10:53

請問可提供連結嗎?

我樓下五金鋪就有, 2X-3x不等, 荔枝角道果間XX五金都有, 鴨記街頭個邊間地鋪都有賣類似

以前我成日扭滑牙1X個, 後期我發現其實係皮心掣螺絲牙積聚左d鈣化物同銅銹, 膠皮老化所以關水時先至要咁用力扭實導致滑牙, 之後換左個芯, 宜家只用兩隻手指就扭實唔洗用力亦冇再滑牙

皮芯掣配唔到都唔緊要, 首先成個芯用士巴拿拎出來, 舊野用隻介子卡住, 拆左就可以成個分解, 用細一字批清左d鈣化物, 再搽返d高温rubber grease, 順滑到不得了, 我一邊拎手係咁整, 界子就生銹拆時斷左, 之後套個縮通搞掂左, 用左幾年冇異樣ok

http://www.hkhthardware.com/chi/itemdetails.asp?id=P000142&rec=9&NewItem=&ItemClass1=水喉配件&ItemClass2=水龍頭芯&ItemClass3=-&ItemClass4=-&viewresult=&viewresult2=&type=&searchword=&PriceCurrency=1

謝謝,師兄。
我的是牛角掣旋扭(膠) 爛了,差不多每邊要 1年換1次,個銀色膠旋扭樓下五金鋪收差不多 HK$20 / 個, 都換了幾次,我話點解咁易爛,他說是膠料來的,沒辦法。

皮芯掣配唔到都唔緊要, 首先成個芯用士巴拿拎出來, 舊野用隻介子卡住, 拆左就可以成個分解, 用細一字批清左 ...
rwkero2 發表於 2021-1-6 20:03

牛角水掣有高壓排氣功能,我又唔想大攪....

謝謝,師兄。
我的是牛角掣旋扭(膠) 爛了,差不多每邊要 1年換1次,個銀色膠旋扭樓下五金鋪收差不多 HK$20  ...
myPC 發表於 2021-1-6 22:18

與其換完又換,不如換隻單控牛角掣好過,個手掣成件金屬做,一定襟過用過牛角掣旋扭,而且控溫方便好多,真係試過返唔到轉頭。

與其換完又換,不如換隻單控牛角掣好過,個手掣成件金屬做,一定襟過用過牛角掣旋扭,而且控溫方便好多, ...
高登阿伯 發表於 2021-1-6 22:31

之前唔知有得單買牛角膠旋扭,整個雙控牛角掣也換了 2 次,對我來說,比較大工夫。
    如配單控牛角掣,後面的牆身固定喉件要改過,功力未夠。

回覆 9# myPC

我都由雙控轉單控, 真係返好用好用, 螺絲位同之前一樣, 淨係換個制就得