可以直接改 日本買既拖板 做三腳 係香港用?

發覺屋企既日本電器(100-240v)開始多,
所以想買個拖板專畀日本電器用
搵過tb 款, 但發覺有好都係混埋大陸頭一齊
所以諗注直接係日本網購個拖板返黎香港改做三腳用
不知是否可行~

這款有防雷,
第一款
這款已功課, 防雷款不能直接改三腳使用, 要先改內部零件

這款可以有埋地線?
第二款

這款連變壓器? 改做三腳後可以接係香港用110v 日本電器?
第三款

...............
唔知樓主對電力有幾多認識, 當住完全冇先
首先所謂既拖板, 都只不過係一塊銅片, 嚴格黎講唔算電器
你第3款講既, 只係話自己通用電壓, 其實即係廢話, 入100V出100V,入250V出250V
並不代表佢可以幫你變壓
呢個size可以做到變壓, 人類都唔需要有戰爭

第2款有地線既.... 要用呢種點解唔直接買個香港拖板 / 萬用拖?
加上我估你買既所謂日本電器, 9成9都係做足膠款絕緣, 地線一般都係裝飾用, 加黎都多此一舉
唔會有人由日本買大電返香港用吧?

至於第1款,先唔提有冇需要用日式拖板, 講到防雷
今時今日如果住單幢村屋/獨立屋都仲叫有機會用得著既,
除此之外我倒是未聽過香港有咩building需要用戶自己防雷,
有都係電器/火牛自己既事, 冇拖板介入既餘地
不如諗下你禁多年黎冇用防雷拖板, 到底有冇邊次打雷會死電器?

結論都係搵黎搞
隨住老淘日馬買既野漸多, 我之前都有相同問題, 與其件件剪頭換英式
不如買隻拖板養起哂佢 (個人真係好L憎英式插, 浪費空間得黎又唔實際, DLLM幾時先絕種)
至於拖板既選擇, 上面都講左, 只係一塊銅片, 插得落就得, 並無需要多功能
我最後是但老淘左個小米拖
自己留意返電壓用就OK

直接插個2腳去3腳轉換器咪得囉

這個有3面六位 + USB;110-220v通用,價錢唔貴。香港用換個英頭就可以,但唔好期望佢可以升/降電壓
https://www.amazon.com/gp/produc ... 0GSPW5D2O&psc=1

搵過tb 款, 但發覺有好都係混埋大陸 ...
zero-lam 發表於 2021-1-6 03:32

你第一句話D 日本電器係110V-240V, 咁點解唔真接換個英規插頭咪得囉

用到, 我去日本有買過兩條拖板返嚟, 用咗幾年都正常, 前提係電器都係100-240v 火牛啦

搵過tb 款, 但發覺有好都係混埋大陸 ...
zero-lam 發表於 2021-1-6 03:32

第3款唔係升壓,最多比你囉去有220V用平腳既地方用(即係市電220V,你要插220V既野,你駁110V會爆)

有升壓會要有一個好大既變壓牛,所以一定唔會係

多謝咁多位先
屋企有萬用拖板, 但好多時都會插唔實, 插插下自鬆
所以唔諗萬用拖板,

屋企其一款110-240v 電器既火牛

無得直接換英插, 有得換英插既都換左

而以我所知電壓係會影響 所使用既 絕緣材料 (eg: 電線皮)
而 電線芯 粗度 就會影響 可通過電流大小.
(表達能力比較差, 希望大家睇得明, 有錯請指, 謝)

香港同日本比較
香港電壓比較高, 電流比較低,
理論上, 香港既 電線皮係較粗, 線芯係較幼
但實際上, 日本的拖板上所使用既材料是否適合在香港使用?

唔知有無錯, 有錯請幫我更正, 萬分感謝謝

不是變壓器 賣349 Yen 人類都唔需要戰爭
Elecom宜麗客電源插座三重插座防雷電3個口白色T-KTR01WH
https://www.amazon.co.jp/-/zh/gp ... RQENFRJN5&psc=1

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

十多廿年前我都買過
無印良品日本拖把返 香港因為平貪玩
一直擺到而家發毛
美式兩隻腳插蘇 根本  喺香港嚟講冇乜用
斷估你唔會用個拖把拖去廁所 插電鬚刨
(搵到影張相畀你睇)