[操作疑難] 龍頭漏水,有無得救?

浴室龍頭漏水,由圖中上面箭嘴處漏出,有無修理辦法?一話冇得整,唯有成個換?

唔係漏得好嚴重,1分鐘5,6滴,但都唔想浪費食水。

如果買新搵師傅換,有無 貼士 呀?
冷熱來水係入牆嘅,闊窄要唔要跟得好準?一話龍頭可以就到?
廿幾年樓,驚唔驚牆入面兩條喉會爆呀?我見到上下隔離有單位變咗做牆外明喉,就要搭棚做,好大鑊!

多謝幫忙。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

換呢類野應該 OK

https://item.taobao.com/item.htm ... &id=41029429949
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

以前試過,要換樓上個 Post 幅相的閥芯。有不同窿位和尺寸,要拆舊的出來度尺寸再去買。(記得先閂水總掣)

當時我屋企人心急,係我落手嘗試去拆之前已經出去搵了師父換了成個水龍頭。不過當時個 Post 內有很多師兄出圖,有詳細拆散的方法,可以參巧下。
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2397450

以前試過,要換樓上個 Post 幅相的閥芯。有不同窿位和尺寸,要拆舊的出來度尺寸再去買。(記得先閂水總掣:lo ...
C_Law 發表於 2021-1-6 15:01

溫故知新睇番師兄啲相又學到嘢

換過一次..唔知點解對我黎講好難..
換極都係漏..
壓位壓極都唔岩..
螺絲收到閥芯變形都係漏

換過一次..唔知點解對我黎講好難..
換極都係漏..
壓位壓極都唔岩..
螺絲收到閥芯變形都係漏 ...
剋星 發表於 2021-1-6 19:45

換極都係漏
第一個可能交心放唔正
第二個可能水金屬水龍頭內籠已經侵蝕咗
好似狗仔掘坑咁樣

冇得救值得買番個新嘅

謝謝各位!慢慢剖下文先。睇嚟 DIY 唔容易,屋內無入水大制,下下要求管理員,似乎都係要搵師傅搞。

回覆 1# stephenwong

個龍頭睇落都有段日子,
醫得頭嚟腳抽筋,
換新較佳。

回覆  stephenwong

個龍頭睇落都有段日子,
醫得頭嚟腳抽筋,
換新較佳。
big_nature 發表於 2021-1-7 09:14

正確,個龍頭係承受返來,睇黎要換。

呢D水龍頭只係幾舊水,如果舊既巳經用左好耐我會成個換