[開箱] 鋰電池便攜點焊機

https://youtu.be/ju2xWCD9Fy0
有網友介紹我買這一部便攜式點焊機,雙12提供優惠只需143元人民幣已經可以購到其實是便宜的,而且自帶6700mAh鋰電池,不過要注意一點,鎳片厚度最好用0.1mm 厚過它有機會焊接不穩,另外雖然很少火花但個人保護裝備也不能少

大型的點焊機操作示範,可在這裏重溫
https://youtu.be/VW4J_V9lrFQ

0.1mm 焊的镀镍片基本没意思,动力电池都不够用。至少能焊到0.2mm纯镍片才是皇道。

我都用緊呢隻...買個陣好似要179
送左個問題貨比我.
有一粒制滴AA膠個陣漏左入制度.  搞到禁唔到買左溶劑返黎..
溶左一次下次又硬返
用一次溶一次

回覆 1# Offer

睇落真係唔錯!

0.1mm 焊的镀镍片基本没意思,动力电池都不够用。至少能焊到0.2mm纯镍片才是皇道。 ...
kammoo 發表於 2021-1-8 18:20

在冇辦法嘅情況下可以嘗試叠起兩片一齊焊接, 當然係要分兩次啦

我都用緊呢隻...買個陣好似要179
送左個問題貨比我.
有一粒制滴AA膠個陣漏左入制度.  搞到禁唔到買左溶劑返 ...
剋星 發表於 2021-1-8 18:25

自己換不難

回覆 1# Offer
呢種簡易型點焊機,機身輕,焊筆線又粗,接口設置喺頂部,比較另一款設置喺側面嘅好用,兩款我都用過。而呢款嘅電池容量較高,自叉電較快(5V 2A),兩條焊筆線亦較長及較粗。

自己換不難
Offer 發表於 2021-1-8 20:14

換唔難..但佢電池用膠痴死左..唔可以係殼拉出黎換

0.1mm 焊的镀镍片基本没意思,动力电池都不够用。至少能焊到0.2mm纯镍片才是皇道。
kammoo 發表於 2021-1-8 18:20

可以焊0.2mm "純鎳片" 嘅點焊機,港幣千元以内,有冇推介?

自己換不難
Offer 發表於 2021-1-8 20:14
換唔難..但佢電池用膠痴死左..唔可以係殼拉出黎換
剋星 發表於 2021-1-8 20:24

要拆塊PCB出嚟係有少少難度,我估計佢兩條接線銅柱(插座)係PCB及電池已裝好入鋁壳之後,再從頂部插入及焊接,兩粒按掣亦係以同樣方式,最後再加膠水裝上。
拆時要留意兩塊電池上下有加膠墊攝住機壳,及有白膠痴住back panel。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊