[操作疑難] 請教,新買暖爐overload跳屋企個插蘇制。

新買暖爐overload跳屋企個插蘇制,全屋插蘇制得15A,請問C兄用冷氣制15A轉13A豐葉果隻萬能蘇得唔得,暖爐係2500W的,屋企所有冷氣係15A獨立嘅,不過唔清楚有無水氣制,如果唔掂暖爐金屬部分咁樣使用得唔得,THX先。

遍常除咗燈制,所有电制都應該駁咗水氣跳制

遍常除咗燈制,所有电制都應該駁咗水氣跳制
cvguser 發表於 2021-1-9 23:17

我住的屋宛冷氣唔經水氣制。

via HKEPC Reader for Android

好奇一問(因為我之前都問過類似既野, 都係怕跳大制)
如果你係跳屋企大制, 即係總輸出超標, 換左用冷氣制會有分別嗎?
定只係跳左一組電制?

好奇一問(因為我之前都問過類似既野, 都係怕跳大制)
如果你係跳屋企大制, 即係總輸出超標, 換左用冷氣制會 ...
Super169 發表於 2021-1-9 23:57

無跳大制,大制係60a,靜係跳15a全屋插蘇果隻。

winson9998 發表於 2021-1-10 00:47

全屋插蘇用15A MCB?

winson9998 發表於 2021-1-10 00:47

好舊嘅樓?15A MCB? 冇行ring?牆蘇本身是否3圓腳?
總掣箱影幅相睇睇。

好舊嘅樓?15A MCB? 冇行ring?牆蘇本身是否3圓腳?
總掣箱影幅相睇睇。
dcc2000 發表於 2021-1-10 01:53

唐樓嚟,十幾年前裝修過,線都重新拉過,不過唔記得晒果時師傅係點搞。
我記得係用2.5,孖脂孖膠,有條無膠嘅水夾系孖膠中間果種,無做燈喉,就咁入牆嘅,牆身係圓腳15A。
THX

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

全屋插蘇用15A MCB?
watadou 發表於 2021-1-10 01:32

#8有更新,THX

正常合格轉插可以

如果個轉插溶,即係轉插受唔到2500W