求教- 拉天線問題

各位好,

我想改變廳的格局, 調電視去廳的另一邊, 但可惜嗰度沒有電視天線位, 如非冇辦法都唔想走明線。
咁而個新位的牆除咗有插蘇位之外,仲有一個Lan線位, 我想請問吓我可唔可能拉到多一條天線落個lan線位呢? 或者有咩方法將舊位天線經lan線條喉拉去新位,再換個tv-lan 面板?

求指教! 謝謝!

舊天線位傍邊有冇LAN線位? 如有,嗰個位可否通到去個新LAN位呢?

各位好,

我想改變廳的格局, 調電視去廳的另一邊, 但可惜嗰度沒有電視天線位, 如非冇辦法都唔想走明線。
...
kwok8486 發表於 2021-1-12 12:28

如果天線同電話線同一個機房可以再拉一條天線由電話線喉入屋

謝謝回覆, 傍邊有LAN線位, 可以相通, 不過TV同Lan線係兩個面板, 痴住一齊, 我諗唔通點樣可以係個TV面板插條天線 再入番lan線面板條喉.
如果我拆咗Lan面板出嚟咪變到好核突? 請問有咩方法?

回覆 4# kwok8486

蘇底係入牆?
我會係TV同LAN面板側面開個啱啱夠fit天線凹位去走線.

一個面板有ㄒV及Lan 的很多, 有些面板有4孔, 可安4 LAN或其他配置, 視乎廠家。
十多年前買過幼的ㄒV線,和一般LAN線粗度差不多,若你喉管較難入,可買幼天線穿喉。

一個面板有ㄒV及Lan 的很多, 有些面板有4孔, 可安4 LAN或其他配置, 視乎廠家。
十多年前買過幼的ㄒV線,和一 ...
Solo 發表於 2021-1-12 13:55

天線同電話線是不同喉引入

蘇底係入牆, 咁我睇下佢兩個位係咪互通先, 如果係咁就易搞啲
不過原有TV線同新TV線應該用咩可以連接一齊? 唔好意思, 我第一次整唔太熟

蘇底係入牆, 咁我睇下佢兩個位係咪互通先, 如果係咁就易搞啲
不過原有TV線同新TV線應該用咩可以連接一齊?  ...
kwok8486 發表於 2021-1-12 14:13

有相易睇D,但多數中間其實係通的,只要卜開就通

完全幻想唔到由呢一邊搬去另一邊即係邊邊打邊邊
各位CHING的天眼通真的令小弟佩服