呢隻洗手盤水龍頭是否好難再搵到?

個洗水盤用呢隻水龍頭,以下個張相係洗手盤的底部,個水龍頭的牙位直接修起銅喉度,而唔係好似依家常見的水龍頭用軟喉接駁
請問呢隻洗手盤水龍頭是否好難再搵到?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

冷熱定係凈冷...?

應該都幾易搵到...
估計香港舊d既公屋居屋 面盆龍頭 都係用呢種安裝方法...

個人覺得呢種唔容易 diy...
長度唔岩既話、可能要改喉...

我家姐間居屋都係用呢種...
我會提議、如果都係要搵師傅換龍頭、
咁不如改埋、加返過 閘制(角閥)再去軟喉、先至去龍頭果種..
因為日後更換龍頭時彈性較大、款式又多..
唔駛郁d又要改喉長短...
(利申、不是水喉佬)

個洗水盤用呢隻水龍頭,以下個張相係洗手盤的底部,個水龍頭的牙位直接修起銅喉度,而唔係好似依家常見的水 ...
ronan 發表於 2021-1-14 14:32

單冷水龍頭 周街都買到

碰硬喉/軟喉都可以 硬喉/軟喉啲牙係標準的

師兄, 週圍五金鋪都有喎

咁單冷水龍頭....
款式確實都係好多選擇的
如果係冷熱, 我覺得好少選擇..

我未用過呢d......
我想問下, 呢種龍頭既螺紋接口,
係要用 六分內牙喉 定 四分內牙喉 去接駁 ?

單冷水龍頭 周街都買到

碰硬喉/軟喉都可以 硬喉/軟喉啲牙係標準的

...
別問我是誰 發表於 2021-1-14 15:03

因為我都係taobao 搵過,發覺taobao 的牙只有30mm 長左右,但我個水龍頭的牙有成50mm 咁長
所以可能要駁喉加長20mm

因為我都係taobao 搵過,發覺taobao 的牙只有30mm 長左右,但我個水龍頭的牙有成50mm 咁長
所以可能要駁 ...
ronan 發表於 2021-1-14 16:55

比我唔會駁喉, 一次過cut短銅喉(如果條喉係地下出就加蝴蝶制, 牆出就用角閥), 再用軟喉/竹節喉上龍頭.

比我唔會駁喉, 一次過cut短銅喉(如果條喉係地下出就加蝴蝶制, 牆出就用角閥), 再用軟喉/竹節喉上龍頭. ...
kwliu 發表於 2021-1-14 17:12

條喉係at low level and turn to above

我唔會加制了,因為銅喉未必夠力去固定個制

而我住頂樓,水壓唔夠(雖然已經加左booster pump),用軟喉駁長又怕fiction 大,影響水壓

比我唔會駁喉, 一次過cut短銅喉(如果條喉係地下出就加蝴蝶制, 牆出就用角閥), 再用軟喉/竹節喉上龍頭. ...
kwliu 發表於 2021-1-14 17:12

師兄講得好啱… 而家的裝修師傅真正靠害…好多高手都玩銅喉直上…日後換水龍頭就好似樓主現在幅圖咁…認真大工程喇…