雪櫃太凍問題請教

雙門雪櫃, 最近冷藏室(下格)溫度越黎越凍, 搞到 d 蔬菜同飲品, 汽水結晒冰, 而且越擺多野, 結冰越西利 ...

但係急凍室(上格)又正常喎, 感覺 defrost timer 都正常運作, 無結霜, 上下格都有溫度掣, 都已調到最低溫(更正:調到最少製冷, 1<2<3, 3 coolest, 上下格都調到 1), 請問會o係出左咩問題 ... ?

問題就係:上下格調到最低温度

via HKEPC Reader for Android

會唔會係漏氣?

問題就係:上下格調到最低温度

jwong852 發表於 2021-1-28 21:10

ching 真係一針見血。

除咗以上原因,會唔會感温/温度掣壞,留意係咪日成制冷(聽吓壓縮機有無聲之類),又或者上格風扇有無壞,以致谷到D冷氣落晒去。

同我个雪櫃一樣,之前蛋變石頭,汽水啤酒變磚,後來我同沖涼,用水上下格沖涼後扶乾之後得返,你咪當同佢清潔。

根本就好正常!

下格調到最低温度,咪凍到結冰囉!

唔通調到最高温度會結冰至正常???

小學生邏輯,都仍有咁多人亂估一通!

回覆 3# jerrychan0610

以前都試過, 控溫壞咗, 不斷製冷唔識停, 後來換咗個控搵就正常晒(已經用咗廿年, 服役中).
留意吓壓縮機會唔會停

回覆  jerrychan0610

以前都試過, 控溫壞咗, 不斷製冷唔識停, 後來換咗個控搵就正常晒(已經用咗廿年, 服 ...
kentnklee 發表於 2021-1-30 23:29

温控壞咗,你都會將溫度調到最高,仍然制冷,太凍,你先知道佢壞。

宜唔係,將温度調到最低,太凍,你就話佢壞呀嗎?

回覆  jerrychan0610

以前都試過, 控溫壞咗, 不斷製冷唔識停, 後來換咗個控搵就正常晒(已經用咗廿年, 服 ...
kentnklee 發表於 2021-1-30 23:29

之前我有出個POST, 個H牌雪柜條胶邊.唔貼, 上格變左好多雪
然後用方法令條胶邊貼緊雪柜門, 個上格少左雪.
應該係因為有漏氣, 會不停吹雪.

試下關晒電源24小等d雪溶晒再開機