有無D電錶, 可以睇到當時用緊幾多電?

屋企轉 open kitchen, 改哂無火煮食, 只係淨番沖涼用煤氣.
全屋只有 60A 電, 計計下其實好似好易爆.
淨睇最大食既, 幾部冷氣加兩部浴室寶都過左了, 即未計廚房隻 20A 既即熱式電熱水爐仔, 個電磁爐一開差不多又 10A.
當然, 正常唔會開哂幾部冷氣同浴室寶, 但都有唔少野係長開既.

見普通 13A 插頭都有D測量用電既錶, 唔知有無類似既野, 可以裝係屋企既電箱度, 睇住全屋既用電量?
未必會成日睇, 但初期自己可以睇住, 知道平時屋企用幾多電, 仲有幾多可以比冷氣之類既野, 心裡有個約數.

冷氣有咁食電咩,隨非部部都匹半以上我先會討論

未跳制都唔理佢係正常做法,計完又唔會令你有咩改變

淘仔好多100a電流電壓錶,只係要郁電箱,要有牌...

用電流鉗表得唔得?

冷氣有咁食電咩,隨非部部都匹半以上我先會討論
Dcup 發表於 2021-2-15 01:36

一部 2 匹, 三部 1匹,  另外兩部天花浴室寶, 每部 10A.   加埋好似都40-50A 了
(冷氣唔知有無估計錯, 朋友話部 2匹要 10A左右, 其他 6A 左右 ).
另外長開既野, 雪櫃 (唔知幾多),  電腦 (server) 同一堆 network 野都幾 A.
仲有D爐具, 唔知大唔大食 (水波爐, 微波爐, 焗爐, 熱水壺, ...) 1A 2A 咁加加下就填滿了.

淘仔好多100a電流電壓錶,只係要郁電箱,要有牌...
Q-Q 發表於 2021-2-15 01:40

唔知大唔大工程, 同埋貴唔貴, 家陣仲裝修緊, 仲可以搵師傅攪.

用電流鉗表得唔得?
chingkit 發表於 2021-2-15 01:43

呢D我有, 但平時只係度一件野, 最多都係度隻拖板, 但電箱入果條, 好難拆開黎度.

一部 2 匹, 三部 1匹,  另外兩部天花浴室寶, 每部 10A.   加埋好似都40-50A 了
(冷氣唔知有無估計錯,  ...
Super169 發表於 2021-2-15 01:51

一般黎講,單頻冷氣2匹起動時長食以前見過最勁既係12A,不過都十幾年前D機

但唔係樣樣野都長著架嘛,雪櫃黎D唔係老爺機,食得去邊

加加埋埋唔覺咁易滿解決問題最終方法都只有申請加到80A 100A最易

唔係單幢少戶公家既樓,都應該有得搞

一般黎講,單頻冷氣2匹起動時長食以前見過最勁既係12A,不過都十幾年前D機

但唔係樣樣野都長著架嘛 ...
Dcup 發表於 2021-2-15 01:58

唔該 ching,  其實最大原因 係因為買左隻差不多 30A (6KW) 既即熱式電熱水器放廚房比老虎用, 有D驚會出事.
因為唔 sure 係咪開大水喉就真係會食 30A, 全屋 max 一半既電了, 所以想睇下有無D 錶可以睇住佢跳幾多.
之前有問過, 管理處話只有 60A.  20年前既小屋苑 (得幾座果隻), 睇怕都唔會比我地自己加了.

電錶數碼化可能方便這些:
https://www.hkelectric.com/zh/cu ... out-of-smart-meters
佢話用戶可以每半小時看到用電量。不過如果用幾十年前的機械式電錶更簡單,可以不停地看著電錶在轉,好容易就知家中那個電器最大食。