[操作疑難] 洗衣機 進水閥

屋企部 '金張' 頂揭機係無插電情況下都有水滴入去. 爬左文都應該係進水閥問題
拆出黎睇, 係紅色果面果個, 我估佢係有沙石令到個閥關唔晒, 又或者入面有野老化了

1)想問有無方法係拆到黑色舊野出黎, 比我清絜到入面而又可以砌番埋?
2)想問係咪要成舊連埋黃色膠一分二果 Part 成組咁換. 因為金屬果舊圈 (水碼?) 我又係唔識拆, 最怕裝番上去之後漏水 (圖二)

唔該晒

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

屋企部 '金張' 頂揭機係無插電情況下都有水滴入去. 爬左文都應該係進水閥問題
拆出黎睇, 係紅色果面果個,  ...
nightwalker 發表於 2021-2-16 14:36

通常都成舊換

甩開2條電線, 甩埋條黑色水喉(呢個有啲難, 要用力同甩開個金屬扣)

去配返個一模一樣樣嘅

平嘅去淘寶

我上次又係一開制就入水,換左後就正正常常

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

唔好去代理買, 我試過去買,要6佰蚊一個的

https://youtu.be/TNFa7aSfHgU

https://youtu.be/4_V6sHDfJ0Y

通常都成舊換

甩開2條電線, 甩埋條黑色水喉(呢個有啲難, 要用力同甩開個金屬扣)

去配返個一模一樣樣 ...
pkf 發表於 2021-2-16 14:52

唔該晒, 咁我諗都係成舊換. 你講出左重點, 我就係唔知甩左個金屬扣之後點可以穩妥咁裝番上去? 想問下你經驗. 我怕用暴力除出黎果時整到個扣 'R' 左之後用唔番.

唔該

唔好去代理買, 我試過去買,要6佰蚊一個的
1個閒人 發表於 2021-2-16 15:32

謝謝你, 我去國寶區搵下. 而家一洗完衫就關左水制先

謝謝你, 我去國寶區搵下. 而家一洗完衫就關左水制先
nightwalker 發表於 2021-2-16 15:53

SORRY, 記錯價錢, 當年接近400蚊.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔該晒, 咁我諗都係成舊換. 你講出左重點, 我就係唔知甩左個金屬扣之後點可以穩妥咁裝番上去? 想問下你經 ...
nightwalker 發表於 2021-2-16 15:53

你呢款扣就咁睇無得唔拆爛, 個扣爛小事, 條喉唔好爛就得

去五金鋪買返啲喉箍, 或者懶嘅用索帶

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)