小心18650鋰電池發高熱問題

https://youtu.be/14s-soTw3xE

這個移動電源我最近發覺他很不正常,他標籤容量5200mAh,但是我充滿電之後好快就會好像現在這情況, 顯示已經沒有電了好像自己自放電. 當我正在充電的時候 電池會很熱.
所以 一旦發現電池 有異常的情況,要立刻終止 在充電過程之中切勿在無人看管之下進行以免發生危險
鋰電池會出現這情況,有機會是曾經出現過放或者電池本身質量問題

測電池內阻正唔正常?

小米電都咁差
佢吹噓過用入口乜乜多功能保護芯片的, 可能就是發現問題至截了充電!

但一般人沒樓主的設備為粒電做分析的

小米電都咁差
佢吹噓過用入口乜乜多功能保護芯片的, 可能就是發現問題至截了充電!

但一般人沒樓主 ...
hon829 發表於 2021-3-16 21:59

其實發熱啫, 又未著火.

保護芯片係防止外來誤操作, 但唔防粒電自己有事.

但其實粒電有事有排都未會著火, 因為入面壓力一大就會排氣, 跟住粒電失效用唔到你就會知.

小米電都咁差

但一般人沒樓主 ...

兩顆電池間貼上一個ntc熱敏電阻,作為鋰電池溫度保護,BQ24295是充電及放電的控制晶片,內置可編程的溫度保護

BQ24295

MCU
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

8.3.5.2 Thermal Regulation and Thermal Shutdown
During charge operation, the device monitors the internal junction temperature TJ
to avoid overheat the chip and
limits the IC surface temperature. When the internal junction temperature exceeds the preset limit (REG06[1:0]),
the device lowers down the charge current. The wide thermal regulation range from 60°C to 120°C allows the
user to optimize the system thermal performance.
During thermal regulation, the actual charging current is usually below the programmed battery charging current.
Therefore, termination is disabled, the safety timer runs at half the clock rate, and the status register REG08[1]
goes high.
Additionally, the device has thermal shutdown to turn off the converter. The fault register REG09[5:4] is 10 and
an INT is asserted to the host.

唔知佢編程咗幾多度去觸發保護,不過我反而擔心係另外一個問題,就算觸發咗保護,但係因為兩粒電池係並聯嘅.有問題嗰粒唔會立即降溫,反而正常嗰粒會放電去有問題嗰粒繼續發熱

唔出奇,之前都 "發現" 過好多類似嘅18650 Li-ion電芯,電壓總係充唔上去,例如以下4粒拆自某國產牌子尿袋嘅2200mAh 18650 Li-ion,大概只能充到3.8V左右,若繼續充電,就會不斷發熱,達至驚嚇程度,情況類似offer版主嘅測試,測內阻未算大問題,6x mΩ,(若內阻過百mΩ,就基本可以報廢)。
相信係電芯體質(制造工藝)問題,大廠產品 "通常" 較少出現呢類情況,但當然亦唔係絶對,版主呢隻小米尿袋應該係LG 2600mAh電芯。

我都有個壞小米尿袋不能充電,拆開電池放入充電機充電,當充到4V左右,電壓就不能再上,而且開始發熱,可能呢個就係尿袋壞既原因
PS: 我呢粒電都係同樓主同款既LG 2600mAh電,睇黎呢款好易壞

via HKEPC Reader for Android

小米電都咁差

但一般人沒樓主 ...

沒錯,是進口芯片,Ti 的BQ2459

我都有個壞小米尿袋不能充電,拆開電池放入充電機充電,當充到4V左右,電壓就不能再上,而且開始發熱,可能呢個就係尿袋壞既原因
PS: 我呢粒電都係同樓主同款既LG 2600mAh電,睇黎呢款好易壞
m92fshing 發表於 2021-3-16 22:56

又唔係喎,小米第一代10400mAh及5200mAh尿袋(LG 2600mAh電芯),買過好多隻,依家仲日日正常用緊,其間亦有出過小問題,例如USB口接腳虚焊、甚至斷腳,但電芯未出現過問題,當然實際容量已少咗一截。嗰時小米出尿袋,真係打沉好多其它牌子暴利產品。