[操作疑難] 香港用 110V美國2腳電器).

問問有一台過膠機, 是用 110V(美國 2腳電) 插的,
Power: 1500 watts,  120VAC - 60HZ

如需要在220V(香港)用, 需要買(電子牛?), 還是(傳統牛?), 預算多小費用, 那款的, 穩定及安全?

謝謝了.

又110W,又1500W, 咁究竟係幾多W呢???

via HKEPC Reader for Android

謝謝, 是220轉110V, 1500W電器, 我找到這Super CT2000
看上合用嗎?

http://www.goldenedge.com.hk/ind ... erter&lang=zhhk

裝個蘇刨插座用 又或者 整個拖牌安裝

裝個蘇刨插座用 又或者 整個拖牌安裝
別問我是誰 發表於 2021-3-17 21:26

鬚刨插座產品符合IEC 61588-1及IEC 61558-2-5的標準,只能連接20W的電器,通常用於電動鬚刨充電使用,不能用於電吹風筒或其它大功率的電器設備。

但1500W 會跳制? 負荷唔起?

謝謝, 是220轉110V, 1500W電器, 我找到這Super CT2000
看上合用嗎?
cat5678 發表於 2021-3-17 21:07

呢個牌子 1500W 會出足火數 ? 機會不大

買呢個牌子用在 1500W 電器要標示係 1800W 以上, 穩陣就要 2000W

謝謝, 但不太明白怎樣使用, 變壓器背部直接連電線13A 插去so面到, 那前面(黑色)AC 110V output 是三腳. 我個電器是2腳插, 要換頭嗎?

謝謝, 但不太明白怎樣使用, 變壓器背部直接連電線13A 插去so面到, 那前面(黑色)AC 110V output 是三腳. 我個電器是2腳插, 要換頭嗎?
cat5678 發表於 2021-3-18 00:02

兩腳扁插,插喺呢個110V位置就可以。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

但想問問, super 有
雙向110<->220,
有單向220->110,

我需要用220V轉110V, 單向就好D, 會便宜一點?

另外, 110~120 volts, 即是插100或110無分別?