[操作疑難] 差机寫明 差2.0Ah 以上係咪差 1.5會燒机?

Bosch GAL 1880CV 說明書寫明 只可 差2.0Ah 以上,係咪差 1.5會燒机?

回覆 1# kswong8d

似 1.5 頂唔到個充電電流...

Bosch GAL 1880CV 說明書寫明 只可 差2.0Ah 以上,係咪差 1.5會燒机?

kswong8d 發表於 2021-3-19 01:03

叉機係GAL1880CV定GAL 18V-40 ? 兩款唔一樣!
1880CV,spec標示可以叉2Ah以下電池。

燒機應該唔會,只係電池可能出問題。BOSCH原裝叉機理論上可以 "識別" 電池類型,原理係電池組 (舊款PCB) 入面有識別電阻 (唔sure依家新款帶芯片嘅PCB是否依然使用電阻識別方式),通過電池檢測觸片,"話畀" 叉機知佢係咩電池,例如係14.4V定18V,唔肯定可否識別埋電池容量。
BOSCH電池、叉機,外壳模具印象中好似亦冇防呆識別設計,即係膠壳有or冇條槽頂住之類,防止插入唔合適嘅電池。

假設師兄部叉機係18V-40,本身輸出4A電流進行充電,spec建議2Ah或以上嘅電池先至可以使用,某程度上係保障佢自家2Ah以下(例如1.5Ah)嘅電池(電芯),當以2.67C(4A)電流充電時,可能導至發熱或其它意外(電池內有粒NTC,理論上過熱時叉機應該會自行調節或停止充電)。1880 CV嘅電路設計可能有分別,例如有風扇加强散熱,因此可以叉2Ah以下電池。

舊款原裝BOSCH 1.5Ah電池,較大機會係三洋UR18650W2電芯(最高3A以內充電),或者三星INR18650-15Q、15L、15M電芯(最高4A以內充電),據聞睇呢個代號可以知道用咩牌子電芯,OM係三洋,TM係三星,LM係LG,可以先睇吓用咩電芯,check返電芯廠家嘅spec,不過穏陣計,1.5Ah電池唔建議用太高電流快叉,某程度上亦可延長電芯壽命。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

當初買1880差兩A電時,我都驚驚地佢個4C電流,第一次差 唔敢行開  

見佃佢冇異常高熱就算

差1.5A 就5.3C, 個人覺得差別唔係好大,癈話啲講係 唔鼓勵亦冇必要太擔心

回覆 3# dcc2000
唔該曬,可能我download錯左說明書,聽你解釋仲清楚。

回覆 4# pooh24680

我好多時都唔記得差緊電,走咗出街,所以唔敢淘代用充電机。舊果部 AL1860 CV會有聲提我差飽都好D,呢部就要放當眼處,不過佢有風扇散熱都冇咁驚。

叉機係GAL1880CV定GAL 18V-40 ? 兩款唔一樣!
1880CV,spec標示可以叉2Ah以下電池。

燒機應該唔會, ...
dcc2000 發表於 2021-3-19 02:37

除左 隻16A 超急差外,應該冇識別
Youtube 大把換換電片

就算係有藍牙隻16A 超急差,乍佢只識別procore 4/8/12a
就連早少少 用20700嘅6.3A, 佢都當左係 用21700 嘅4A
其他電(包括副廠)佢一律show GBA就算,lock左唔比開 16A

回覆 6# kswong8d

入門時我係用淘差淘電
雖然以前帶落嘅習慣係唔會 行開
不過都會 試一次 專登等差滿後 「扮」唔記得 熄機 幾粒鐘 睇下佢有冇異常
以防萬一

我好多時都唔記得差緊電,走咗出街,所以唔敢淘代用充電机。舊果部 AL1860 CV會有聲提我差飽都好D,呢部就要放當眼處,不過佢有風扇散熱都冇咁驚。
kswong8d 發表於 2021-3-19 09:34
入門時我係用淘差淘電
雖然以前帶落嘅習慣係唔會 行開
不過都會 試一次 專登等差滿後 「扮」唔記得 熄機 幾粒鐘 睇下佢有冇異常
以防萬一
pooh24680 發表於 2021-3-19 09:47

同意,唔怕一萬,只怕萬一,工具鋰電充電時,真係要留心。

上次台灣卡拉ok大火就係因為裝修工人帶來的充電器著火。