求 USB 電表介紹

即係細細支, 好似 USB 手指果啲, 見淘寶有好多款, 有啲兩行數字有啲好多行... 請問邊啲先好用? 雖然幾十蚊貨仔, 唔想買了過時野變電子垃圾, 求介紹, thx!

鴨記近欽州街有一兩間五金鋪都見有, 不過就冇淘甘多款同貴D

即係細細支, 好似 USB 手指果啲, 見淘寶有好多款, 有啲兩行數字有啲好多行... 請問邊啲先好用? 雖然幾十蚊貨仔, 唔想買了過時野變電子垃圾, 求介紹, thx!
gunsix 發表於 2021-3-22 12:52

USB電流錶,睇自己用途及對功能有咩要求,十零蚊至三、四百蚊都有。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

路過搭嘴問下,有無人用過這款?

背面的 Label 是這樣:

是否可以直接入 DC19V 去個錶的 USB 入口?還是一定要 QC2/3 的火牛先至可以入 DC19V 去個錶?

其實我係想用來量度以下 Notebook 外置電池盒的實際輸入輸出電量。

如果由個外置電池盒的 DC19V O/P,DIY 條線由 5.5/2.5mm DC插頭去 USB-A 乸頭,駁去錶頭,再 DIY 條線由 USB-A 公頭去 5.5/2.5mm DC 插頭去 Notebook,兩個 USB 頭只駁正/負電極,不駁 Data+/-,會不會整燒個錶頭?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

路過搭嘴問下,有無人用過這款?

背面的 Label 是這樣:

是否可以直接入 DC19V 去個錶的 USB 入口?還 ...
C_Law 發表於 2021-3-22 19:09

可以
寫得 30Vmax 唔會燒
4V以下熄

炬為 UD18,價錢比 powerZ Yzxstudio  睿登 等大牌平
有 usb a c 5.5/2.5 出入囗,可直插。
直插 type c 好處是不用經 c-c 線,唔使擔心有無 e-marker 限了最大電流的問題
有藍牙上位機(電腦app 定手機app, 忘了)
用 我的運動 砍價買,有 85折紅包

另外有隻叫 XY-UMPD 可以啪個制,變恒流恆壓電源,但電流不大,30V2A max

可以
寫得 30Vmax 唔會燒
4V以下熄
Joe_Black 發表於 2021/3/22 19:52

Thx~~~

等得閒時買 USB 乸頭試下先。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

Thx~~~  

等得閒時買 USB 乸頭試下先。

C_Law 發表於 2021-3-22 20:05

有現成賣¥7.8/1對
淘開可以集埋運來
https://m.tb.cn/h.4M0eTfP?sm=91f430  
鳄鱼夹转USB公头母头點烟器 充电纯铜连接插头线 电瓶锂电池测试

USB電流錶,睇自己用途及對功能有咩要求,十零蚊至三、四百蚊都有。
...
dcc2000 發表於 2021-3-22 04:50 PM

Thank you, 屋企有隻牛, 個 Type-C 神神地, 如果想測埋佢係咪要呢種十字型的? 但貴一倍, 易中伏嗎?

如果輸入沒有 type-c 公,只有 socket,咪要加條 c-c 線囉,好似呢張圖咁: