[教學] 電陶爐維修記

朋友厨柜台面裝咗兩隻呢款San'Dy 座枱/嵌入式電陶爐,其中一隻壞咗,話插電完全唔着機,LED冇顯示,攞畀我做吓科硏。

經常見到電陶爐嘅宣傳講到產品有幾咁好用,幾咁高科技,老實講,電熱絲發熱,六、七十年前(可能仲耐d)已有咁嘅產品,N年前嘅橙紅色外壳華南牌,相信old cake都會有印象。

回正題,拆開個爐,結構非常簡單,甚有香港常見 "假洋鬼子" 牌子產品山寨feel,例如某 "德國佬"。

雙組發熱絲盘,兩塊PCB,原以為會使用TRIAC之類嘅控制電路,但竟然只係使用兩隻RELAY控制發熱絲通斷作為温控。

電源電路非常簡單,一組經78L05穩壓IC供電5V畀control board,另一組12V畀RELAY。
Check fuse冇燒,插電後聽到少少吱吱聲(由SMPS隻火牛仔發出),check 12V組正常。5V組發現78L05冇5V輸出,佢嘅IN亦只有1.x V電壓,78L05嘅IN,OUT,對地冇短路,判斷可能係Diode(IN4007)問題或者100uf輸入電容老化,挑起IN4007其中一隻腳檢査,發現兩極導通,更換一粒,搞掂。

相信市面上有唔少呢類看似外國貨嘅 "假洋鬼子" 電器產品,內涵質素如何,有幾高科技,自行評價。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

電子牛都冇, 又是用阻容降壓, 真是山寨貨
識修就簡單

識修就簡單
hon829 發表於 2021-3-25 20:05

唔係阻容降壓,dcc2000師兄提咗係SMPS, pcb中間有HF牛,牛下有8腳dip IC.
比起修電磁爐,呢個易整好多。

唔係阻容降壓,dcc2000師兄提咗係SMPS, pcb中間有HF牛,牛下有8腳dip IC.
比起修電磁爐,呢個易整好多。 ...
kwliu 發表於 2021-3-25 20:25

"O" 真係睇唔出有橋式整流及400V電容成份
但十幾年爐算耐用了!

識修就簡單
hon829 發表於 2021-3-25 20:05
"O" 真係睇唔出有橋式整流及400V電容成份
但十幾年爐算耐用了!
hon829 發表於 2021-3-25 20:40

唔好先入為主見到隻大電容就以為係阻容降壓。
隻電容係並喺 L N,D1至D4組成橋式整流,粒大電阻係限流,SMPS IC係VIPer12A,跟一跟電路就睇得到,可能之前圖片唔太清晰,呢兩張可能較為清楚。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

比起修電磁爐,呢個易整好多。 ...
kwliu 發表於 2021-3-25 20:25

對呢種無啦啦整塊玻璃 "隔熱" 嘅發熱絲電爐(所謂電陶爐)嘅設計,是否好用及高科技,不予置評。
朋友唔記得兩隻爐實際買咗幾錢,佢話印象中亦唔平,不過真係冇諗過佢嘅電路設計會係咁簡約,真係呃傻仔揾笨實。呢種所謂電陶爐我自己就一定唔會買嚟用,亦唔會建議親朋戚友使用。

對呢種無啦啦整塊玻璃 "隔熱" 嘅發熱絲電爐(所謂電陶爐)嘅設計,是否好用及高科技,不予置評。
朋友唔記得 ...
dcc2000 發表於 2021-3-25 23:24

現今marketing好重要,加塊玻璃個feel high好多,又可以無火用沙鍋/玻璃煲,明火同電磁爐係比唔到你!

現今marketing好重要,加塊玻璃個feel high好多,又可以無火用沙鍋/玻璃煲,明火同電磁爐係比唔到你!:de ...
kwliu 發表於 2021-3-25 23:29

正正就係嗰塊玻璃至係重點,"隔熱" 浪費能源不特袛,"熄火" 後仍會長時間 "保持" 高温先至危險。
當然,若果攞佢嚟 "慢火" 煲(肴)老火湯,某程度上 "也許" 方便及安全過明火。

如果發熱線外露, 煲瀉湯或未沬乾煲底用, 可能有危險或隻爐很快會玩完

如果發熱線外露, 煲瀉湯或未沬乾煲底用, 可能有危險或隻爐很快會玩完
hon829 發表於 2021-3-26 00:05

以電發熱方式可以有好多種,唔局限用發熱絲,例如PTC電熱(煎)板之類嘅設計,效率絶對比發熱絲隔住塊玻璃高。個人認為 "電陶爐" 只係一件披着漂亮外套,以低成本包裝一件老舊無甚科技,新瓶舊酒卻可以賣高價揾笨實嘅電器產品。