[操作疑難] 冷氣機一問隔塵網後結冰塞著, 但吹出來的風唔凍

你好各位師兄, 又要來請教. 如題.

冷氣機一問隔塵網後結冰塞著, 但吹出來的風唔凍.
見睇隔塵網下的室內入風位 "凍coiling" 開機不久就會結冰封死咗所有扇葉片. 因此無空氣俾佢冷卻, 吹出來的風甚至比室內仲熱. 洗過冷風機都係咁. 唔知各位師兄有有頭緒可以怎樣處理? (開利牌 兩匹窗口機 (不是分體機)).

謝謝!

你好各位師兄, 又要來請教. 如題.

冷氣機一問隔塵網後結冰塞著, 但吹出來的風唔凍.
見睇隔塵網下的室內入 ...
e-ghost 發表於 2021-3-26 17:50

凍 coiling 結冰, 好明顯係唔夠雪種
先 check 下邊度漏雪種 (多數係室外機雪種喉接駁位, 亦可能係室內機)
整好之後, 加番雪種就搞掂

點洗先?另有無檢查過電流

凍 coiling 結冰, 好明顯係唔夠雪種
先 check 下邊度漏雪種 (多數係室外機雪種喉接駁位, 亦可能係室內機)
整好之後, 加番雪種就搞掂
btchanchan 發表於 2021-3-26 18:01

你好師兄, 我是窗口機, 無駁喉的所以唔知點check 邊度漏.
哩部機係我老豆亞媽果邊入伙新買機第一年夏天就已有這問題. 今年都已第五年了. 仍然係凍coil 超凍結冰但吹暖風出來
乜唔係走咗雪種就會唔夠凍咩? 反而會凍到結冰?

謝謝!

可唔可以影窗口機 隔塵網有冇塵  ??

你好師兄, 我是窗口機, 無駁喉的所以唔知點check 邊度漏.
哩部機係我老豆亞媽果邊入伙新買機第一年夏天 ...
e-ghost 發表於 2021-3-26 18:06

咩牌子?第一年已經有事,即係一買番來已經係唔夠雪種?咁都仲肯收貨⋯⋯

咩牌子?第一年已經有事,即係一買番來已經唔夠二雪種?咁都仲肯收貨⋯⋯ ...
vtrchan 發表於 2021-3-26 19:28

唔熟電器嘅一般家庭
安裝完成後得到師父嘅回應
梗係開返 個零鐘頭就會凍 走人
可能幫襯黑店 知道部機本身有問題

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 31&pid=36146014

應該答到你問題~

基本上窗口機漏雪種就唔值得醫,其一是太過緊湊好難維修,其次是大部份窗口機根本冇位比你入雪種,要焊個入雪種口上去先入到。你連判症都唔識的話你冇可能自己整倒。

你想知道咩原因的話,去買個電流鉗表;測量一下開機時的電流吧。

假設你部機係1匹,開風扇應該用0.3~0.5A左右,然後開強制製冷,佢如果升上1~2A,就應該係漏雪種了。因為正常應該升上3~5A左右。詳細你去搵返型號的說明書,上面有運作電流。