[教學] 廢物upcycling

個無線充電線由於電線方向問題,長時間之下就褶爆咗外皮,於是用熱熔膠修補,但因為長期屈住都會再爆,於是搵廢料,搵到了多年前冇用的彈弓套,個套係買RCA插頭時跟埋,因為條線太粗穿唔過所以冇用,之後擺埋响工具箱度。

先用熱熔膠修補爆口,落BluTack痴住個彈弓套尾固定

完成

另一個notebook 19V牛出雖然有個strain relief boot,但出咗膠boot後線都已經有褶痕,長期都會斷,所以都加個彈弓套上去,令褶線唔再惡化

上彈弓套時影低,但方法係打開個線口,捲上條線,然後不斷向前捲,就會捲哂個彈弓套入條線度,唔駛cut線
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

另一個notebook 19V牛出雖然有個strain relief boot,但出咗膠boot後線都已經有褶痕,長期都會斷,所以都加個彈弓套上去,令褶線唔再惡化
wyhui5124 發表於 2021-3-27 11:32 AM

挑一下骨頭,就咁上彈弓,怕唔怕萬一線芯披口外露時造成短路?(當然機會很微)
先包一浸二叔公再上彈弓套會比較穩陣?

挑一下骨頭,就咁上彈弓,怕唔怕萬一線芯披口外露時造成短路?(當然機會很微)
先包一浸二叔公再上彈弓 ...
TH30 發表於 2021-3-27 21:14

充電器只係外皮爆開咗,內芯膠皮無損同埋已補熱熔膠,notebook牛就外皮都冇爆,但有明顥褶痕,遲D屈多幾野就GG,加彈弓套只係預防性

見條彈弓想起以前電飯煲果條電線, 日子有功, 最終都會散的

大部線材主力起保護是靠外皮, 線鈹口寧願剪頭接駁過

見條彈弓想起以前電飯煲果條電線, 日子有功, 最終都會散的

大部線材主力起保護是靠外皮, 線鈹口寧願 ...
hon829 發表於 2021-3-27 22:39

先包一浸二叔公再上彈弓 ...
TH30 發表於 2021-3-27 21:14

多謝兩位提點,個充電座移動幅度唔太多,而隻電腦火牛唔會多用

以我感覺到的實際物料黎睇,用到充電座換埋/電腦掉埋,條線都未爛