帶電更換插座......

上網睇片有啲人係

1.先拆中線上返中線再火線
2.先拆火線上返火線再中線
3.先拆火線 電線膠布保護 拆中線 上中線拆電線膠布再上火線

純粹討論

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

點解要討論?識嘅會自己make precaution, 唔識就唔應該搞(有無牌另計), 點解要帶電?工作需要?制/fuse壞咗?第一步點解唔係帶絕緣手套?

空中飛人,都有人可以來去自如,係咪可以個個都周街飛?
識既就靜靜地做,命係你既,唔好害死唔識既人以為好簡單

呢d步驟,睇個人習慣,以安全角度,一定關電更換,帶電又快唔到幾多

上網睇片有啲人係

1.先拆中線上返中線再火線
2.先拆火線上返火線再中線
3.先拆火線 電線膠布保護 拆中線  ...
251523294 發表於 2021-3-27 12:31

Refer to HK EMSD COP 230 (Page 312)

有關進行電力工作常用的個人防護裝備及工具的詳情,可參閱下列刊物:
BS EN IEC 60900         帶電作業 ─ 1000 伏特交流電和 1500 伏特直流
電以下帶電作業用手持工具
BS EN 60903         帶電作業 ─ 絕緣材料手套
BS EN ISO 20345          個人保護設備 ─ 安全鞋靴
BS EN 61111         電工用絕緣材料蓆
BS EN 61112          電工用絕緣材料毯
ASTM F1506         暴露到暫態電弧和相關熱危害環境的電工用耐磨
服 裝紡織材料抗燃的標準性能規範

其實所有工程應該要避免帶電作業, 如果真係避免唔到就首先要準備以上PPE & 註冊電力工程人員進行

Server 房幾十個機櫃嘅equipment 行緊

種新櫃拉條電去總掣箱,加返隻 MCB / RCBO。
你估場主會唔會俾你熄大掣熄晒所有儀器,為咗俾你加個 MCB ?

識嘅會自己make precaution
唔識就唔應該搞
點解要帶電?工作需要

你估場主會唔會俾你熄 ...
Joe_Black 發表於 2021-3-27 16:57

專業工作當然有各種考量同需要,但問題係呢度係DIY區,基本有專業人仕,而更多係一般大眾

你估場主會唔會俾你熄 ...
Joe_Black 發表於 2021-3-27 16:57

點解唔可以?
你當ups死晒?
本身三個月/半年都要test一次ups

點解唔可以?
你當ups死晒?
madebyp90 發表於 2021-3-27 17:22

某啲房無 UPS
就算有,UPS 出來嘅總掣箱要加 MCB,咁熄唔熄個總掣箱先加?

點解唔可以?
你當ups死晒?
madebyp90 發表於 2021-3-27 17:22

就當佢係拉線去UPS制櫃
不過做得呢啲野都係專業人士,唔會問樓主問題。
係大眾DIY區危險野要小心唔好亂教人,尤其你唔知對方程度去到邊。