拖板問題請教

近排執房,打算重新執一執 d 線音響既電源接線。
之前用普通無分開關既拖板,唔用時就成個插頭拔走,唔覺有問題。
今日換左隻有開關既 Schenider,諗住終於唔使次次又裝又拆,
點知就發現即使關左拖板個掣, Fostex  PM0.3 個燈都會間竭性閃閃下(不規則咁閃) ...

請問有無師兄知道係乜野事?

會唔會同一個拖板上既電器影響, 試下熄下隔離果d電器

會唔會同一個拖板上既電器影響, 試下熄下隔離果d電器
rwkero2 發表於 2021-3-28 15:32

剛剛試左,就算搬去其他相隔較遠既位置,又或者開關其他插位,都係會偶然閃動。

剛剛試左,就算搬去其他相隔較遠既位置,又或者開關其他插位,都係會偶然閃動。 ...
mkmonkey 發表於 2021-3-28 15:52

Fostex  PM3.0 定 0.3 ?
試吓拔走其它接線(例如輸入線),淨係插住火牛,拖板OFF狀態下,睇吓仲會唔會閃。
另外,隻牛條電源線係兩芯定三芯(有接地線)。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

插座火線及中性線極性駁錯,指示燈便會出現鬼火

回覆 1# mkmonkey

最好check一check條水線睇下有無問題

https://www.hkepc.com/forum/view ... page=12#pid37829335
買粒恐龍蛋, 鴨街$30 左右, check 吓啲師傅有無駁錯.
我試過一次check 到師傅真係駁錯.

若火牛本身係使用8字插座,試吓反轉插(即AC L N調轉),睇吓有冇改善。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Fostex  PM3.0 定 0.3 ?
試吓拔走其它接線(例如輸入線),淨係插住火牛,拖板OFF狀態下,睇吓仲會唔會閃。
...
dcc2000 發表於 2021-3-29 00:54

抱歉,晚了回覆。
確實打錯了,不是 PM3.0 是 PM0.3。

剛剛試過,無接其他線的情況下,熄左拖板個掣依然係會有間竭性閃動。
將電線反轉插情況亦一樣。

無拖板,直插牆身,會唔會閃?
如果無,Schenider 拖板可唔可以打開?