[教學] 拆拆拆之電磁爐編 (完結編在#28)

師兄送出爆炸電磁爐以作研究用,電磁爐分四部份:前面control panel, 5V/18V switching supply, 電磁爐control, 大整流橋/IGBT的Power section。

拆機後見倒出水口附近的整流子有水漬,用他錶度過冇燒,但都要清理一下,呢粒係供5/18V IC 高壓輸入

反轉個底,全塊板都係黑色,好難睇條線路,只可以反光睇凹凸位靠估,同用他錶confirm,用電筒都照唔通,真PK design ,控制芯片已磨字

用他錶check係電磁爐孖寶燒咗

原來IGBT之下有溫度sensor,同埋current shunt(好短)

拆出fuse,由於包住,唔知燒成點,唯有cut開睇下,一cut 已經感覺到條玻璃管碎咗,入面爆到黑哂,似乎個fault current都唔細

呢個電磁爐有個特別之處,就係多咗隻relay,隻relay係用黎駁一粒/兩粒諧振電容,令部機可以雙頻工作,即係可以做到連續細火。

底板SMD 3腳零件/Diode唔多,遂一check全部都冇燒,正常,遲D有機會換孖寶試吓,由於5/18V係要由大整流橋取電,所以暫時冇得試,用他錶check各點再沒有發現short circuit。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前搞屋企部菲利普, 試過所有大路野都冇事, 卒之睇睇下見到有條trace生銅綠, 刮走d綠油睇, 條線原來冇左, 試用漆皮線駁埋惦左, 雖然唔值錢但揾資料自學研究, 再同佢死鬥, 整返好果下野, 好似打大佬打爆機咁

陶瓷面板開孔款有咩特別好處

陶瓷面板開孔款有咩特別好處
hon829 發表於 2021-3-28 22:01

好處係個溫度sensor"比較"直接接觸個煲底,度出黎嘅溫度準確D,例如用恆溫整溫泉蛋。

但我都係唔like呢種設計,幾滴水冇問題,但好多水就奶哂野

順便睇吓幾隻電感有冇問題,之前網上有人修過一部,發現漆皮線(甩皮)同鐵芯短路。

好處係個溫度sensor"比較"直接接觸個煲底,度出黎嘅溫度準確D,例如用恆溫整溫泉蛋。

但我都係唔like ...
wyhui5124 發表於 2021-3-29 11:53

其實個電磁爐主要用來煲水用,所以經常會有灘水喺爐面,我估長時間啲水滲滲下最後short咗。。

電子嘢真係完全唔識。

拎黎玩下幾好,上手燒到跳大制,條fuse當然粉碎晒

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

小米電磁爐可能設計問題, 真係好易燒, 我自己部青春版未夠一年就燒左。 另一個舊同事是貴價版, 都是用左二年多些就燒左, 同樣是燒Bridge +IGBT, 換左e兩個零件就整番好。

P.S. IGBT香港好難買到, 我個舊同事去華X都買唔到, 結果都要去逃佬。

拎黎玩下幾好,上手燒到跳大制,條fuse當然粉碎晒

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1) ...
m92fshing 發表於 2021-3-29 18:56

咪係你樓上..........

咪係你樓上..........
新自護軍 發表於 2021-3-29 21:45

係,多得上面位C兄“割愛”先有呢個post

via HKEPC Reader for Android